Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Књига „Народни монах“ о свештеномученику Митрофану Матићу

Књига о јеромонаху Митрофану МатићуНедавно је из штампе изашло друго издање књиге „Народни монах“ о свештеномученику Митрофану Матићу До сада није написана ни једна књига о јеромонаху Митрофану Матићу, свештеномученику чокешинском. Објављене су две књиге његових песама (1991. у Крагујевцу и 2003. у Великој Британији), помињао се у литератури, како нашој, тако и емигрантској. Крајем новембра 2008. године угледала је светлост дана књига „Народни монах“ младог аутора Владимира П. Петровића, студента телогије, са благословом еп. Лаврентија, а у издању св. обитељи чокешинске и Духовно-националног центра у Јошеви под Цером
Књига има четири дела. Први део је до сада најкомплетнија биографија овог монаха и идеалисте. Ту је описано његово школовање, манастири кроз које је прошао, национални и пастирски рад у Чокешини, као и његово страдање, о ком је до сада било доста недоумица. У том поглављу кориштена су сећања г. Боре Карапанџића, Живана Пековића – Чокешинца, Хрвоја Магазиновића и др. Други део је посвећен Матићевој поезији, аутор је изабрао шест песама, класификујући их по темама, у песме монаштва, песме Богу и песме Отаџбини. Трећи део обрађује прозни рад о. Митрофана, уз приказ пренета су четири текста, актуелна и данас. У четвртом делу сакупљена су четири сећања Митрофанових савременика и другова: Љубидрага Гарчине, Душана Пејчића, непознатог аутора и чланак самог аутора књиге, намењеног једном листу, у коме није објављен.
Затим оно што је вредно и што изискује труда је врло детаљна библиографија поезије и радова о о. Митрофану. Аутор књиге је пронашао 23 написа разних аутора о чокешинском страдалнику.
Књига је урађена врло студиозно и доноси много до сада непознатих детаља. Такође је у њој и до сада необјављивана фотографија о. Митрофана са троношким игуманом. И нехотице ово дело наводи читаоца на размишљање колико су различити људски животи. Док нечији живот може да стане у неколико реченица, код других се о животу и стваралаштву могу писати књиге. Надамо се да млади аутор ове лепе књиге неће посустати у свом трагању за непознатим из живота о. Митрофана, да ће обогатити нашу литературу и прозом надахнутог свештеномонаха.
Излажењем ове књиге, Митрофан Матић припада целокупном Српству, коме је посветио са љубављу толико топлих и лепих речи у свом стваралаштву. Књигу можете поручити позивом на број телефона: 064/341-6931 или електоском поштом на: vladimir_pet@hotmail.com

21. августа 2009. - Posted by | Наша издања

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: