Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Свети Григорије Богослов

СВЕТИ ГРИГОРИЈЕ БОГОСЛОВ


Заиста, заиста Вам кажем, речи су убоге и ништавне да искажу и опишу сву величину, живот и дела Светог Григорија.

Роди се Свети Григорије у славној Неокесарији од родитеља незнабожаца али угледних и богатих. Родитељи му убрзо умреше и он се предаде изучавању јелинске културе и закона јер планираше да постане адвокат. Но Свевидећи Бог, који не жели смрти човеку, видевши чисту и непорочну душу Григоријеву утврди га у изучавању светог Еванђеља. Григорије се убрзо крсти и још више се труђаше да живи врлинским животом и већ тада живеше као анђео на земљи. За време школовања у Александрији, чуваше се Григорије од свих порока великог града, при чему због целомудреног живота изазва завист својих вршњака, који одлажаху у куће блудница, да прошире рђав глас о Григорију да и он тобоже живи нечисто као и остали. У том циљу потплатише неку блудницу да на тргу где се окупљаху и где Григорије са уваженим филозофима и професорима вођаше разговор, пред свима тражи од Григорија да јој плати за ноћ проведену са њом. А Григорије, незлобив, видевши и чувши блудницу не правдаше се него рече пријатељу до себе: “Дај јој брзо колико тражи, да нас остави на миру и да нам више не досађује!’“. Блудницу, чим прими новац нападе нечисти дух тако да поче да вришти, да се ваља по земљи и баца чупајући се, од чега присутне обузе велики страх и то трајаше док Григорије не сатвори молитву Богу за несрећну блудницу након чега бес одступи од ње и она признаде да је неправедно оклеветала Григорија. Такав би почетак чуда Светог Григорија, коме се и стари и млади почеше дивити.Свети Григорије

Имаше Григорије добродушног пријатеља Фирмијана, родом из Кападокије, коме откри жељу срца свог да све остави и да служи Јединоме Богу и чувши да и Фирмијан исто осећа одоше заједно код великог Оригена да изучавају хришћанску науку. Провевши доста времена у учењу Григорије се врати у Неокесарију, где његови сународници, видећи његову мудрост и непорочан живот желеше да га поставе за градоначелника или судију над њима али Григорије одбаци све и одбеже у пустињу да молитвом и постом служи Творцу свега, Господу Једином. Недуго затим, чу за Григорија блажени Федим, епископ Кападокијског града Амасије и вођен Духом Светим зажеле да га изведе из пустиње и постави за епископа Неокесарије. И посла људе да пронађу Георгија и доведу га али Григорије провидевши Федимову жељу и сматрајући се недостојним сакри се још дубље у пустињу. Тада Федим учини чудну и необичну ствар. Помоливши се Богу посвети Григорија у епископа Неокесаријске цркве иако растојање између њих беше три дана хода. Од тог тренутка, као зрна песка у мору умножаваху се чуда која Свети Григорије чинаше у славу Бога а на корист хришћанима који са свих страна притицаху тражећи помоћ и утеху.

Пресвета Богородица са Светим Јованом Бословом јави му се и откри му тајну и исправно исповедање Пресвете Тројице. Победи јереси Павла и Савелија Самосатског, који неправилно учаху о Пресветој Тројици и у дубокој старости мирно почину и пресели се у Царство Небеско.

ДИВАН СИ ГОСПОДЕ

У СВЕТИМА СВОЈИМ

Када Свети Григорије дође за епископа Неокесарије у граду затече незнабожце и само 17 хришћана а када, у старости, предаде душу своме Творцу коме читав живот служаше, у граду остави све хришћане а само 17 незнабожаца.

Благословени, сада, док читате о овом бесценом драгуљу Цркве Христове, са умиљењем и смиреношћу замолите Светог Григорија за молитвену помоћ и заступништво и свети Григорије ће, по великом милосрђу свом, брзо озарити срца Ваша.

Зоран Петровић


Advertisements

4. септембра 2009. - Posted by | Број 11

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: