Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Шарена страна

ШАРЕНА СТРАНА:

ИСТОРИЈСКЕ ЗАНИМЉИВОСТИ

БОЖИЋ УЈЕДИНИО ЗАРАЋЕНЕ СТРАНЕ

Године 1914. на француском западном фронту, од Енглеског канала па до швајцарских Алпи, божићна ноћ је била потпуно мирна. Војнички ровови су се протезали до на неких 70 km од Париза. Рат је трајао тек пет месеци а око 800 хиљада људи већ је било убијено или рањено. Сваки војник се питао да ли ће први дан Божића са собом донети још једну рунду страдања и убијања. Међутим, нешто чудно се догодило: британски војници су истакли из својих ровова плакате на којима је писало „Срећан Божић“, и ускоро су се зачули гласни повици и честитке како из немачких, тако и британских ровова. Спонтано затишје се наставило и после Божића јер након што су се вратили натраг у ровове, војници нису желели више да пуцају једни на друге.

ЧУДНА ПОГРЕБНА

ПОВОРКА

Мексички председник Антонио де Санта Ана дошао је на необичну идеју да приреди погреб својој ампутираној нози. Када је децембра 1838. године командовао одбраном Вера Круза, у борби са Французима тешко је рањен и морала је да се изврши ампутација ноге испод колена. Међутим, Санта Ана је пуне четири године чувао ту ногу у својој кући у Вера Крузу и када је постао председник и диктатор приредио јој је прави правцати погреб. Тако је 26. децембра 1842. године свечана поворка, уз пригодну музику, прошла улицама града Мексика, све до гробља. Две године касније, за време побуне у којој је диктатор свргнут, нога је нестала. Санта Ана је умро 1876. године у беди, гладан, слеп и усамљен. Шта се догодило са сахрањеном ногом, никада се није сазнало.

РАЗВОД БРАКА У

ЦРНОЈ ГОРИ

У старој Црној Гори муж је могао да се лако разведе од жене подневши захтев племенском суду за раставу брака. Случај би се веома брзо завршавао, брак би био раскинут, а мушкарац би жени плаћао 50 талира “за срамоту“. У случају да жена превари мушкарца такође се плаћало за срамоту, али другачије – муж би приликом растанка кидао жени половину носа да до смрти буде жигосана, а другим женама пример и опомена (ово се није односило на мушкарце).

ФОТОГРАФИЈА МЕСЕЦА:

Србија до Токија, али буквално

Фото: Бета

Србија до Токија, али буквално

Advertisements

4. септембра 2009. - Posted by | Број 11

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: