Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Манастир Каона

СВЕТИЊЕ ПОДРИЊА (6)

МАНАСТИР КАОНАМанастир Kаона је један од најлепших и најуређенијих манастира наше цркве. Територијално припада Шабачкој епархији. Налази се близу варошице Владимирци а од Шапца је удаљен 30 km.                                    Манастир Каона

Историја- Манастир Каона датира из немањићког периода а по народном предању задужбина је сестре Милоша Обилића, Иконије. Народна легенда вели да је на садашњем месту манастира, Иконија сестра Милоша Обилића пожелела да изгради цркву а њену жељу је подржао Милош обећавши да ће помоћи изградњу чим се врати из Косовског боја. Милош се није вратио а његова сестра Иконија је по народном предању довршила цркву. Први помен цркве посвећене Светом архангелу Михаилу је из 1548. године. Писани подаци о изгледу старе манастирске цркве не постоје. Манастир је обновљен 1756. године.  У Првом српском устанку, манастир Каона је имао видног удела. Калуђери су учествовали у борбама, а манастирски конак је био претворен у болницу. Садашња манастирска црква, посвећена Светом архангелу Михаилу, подигнута је у византијском стилу, на темељима старе цркве 1892. године. Зидана је циглом на каменом темељу, у који су узидани сви споменици са монашког гробља које се налазило у манастирском кругу.       У Првом светском рату, црква је много страдала. Запаљена је црквена архива и протоколи а однета су два звона.
После Другог светског рата у коме је манастир био нека врста прихватилишта, црква је била у лошем стању, а законом о аграрној реформи одузето је 120 хектара манастирске земље. Велика обнова ове светиње почела је постављањем оца Теофила за старешину манастира 1962. године. Овај велики духовник био је и вођа богомољачког покрета у епархији шабачко – ваљевској.

Остали објекти- Од осталих објеката у манастиру поменућемо: крстионицу посвећену Св. Сави изграђену 1984. године, капелу- палионицу свећа посвећену Св. ђакону Авакума изграђену 1999. године и пећинску капела изграђену 2004. године.

Манастир данас– Захваљујући мудром управљању досадашњих старешина манастир Каона представља лепотицу Шабачке епархије. Доскорашњи старешина овога манастира је био садашњи епископ ваљевски Милутин. Манастир је данас мушки а старешина је архимандрит Арсеније Цветковић.

Пантелија Петровић


5. септембра 2009. - Posted by | Број 11

2 коментара »

  1. треба проверити:)

    Коментар од tool | 19. децембра 2009. | Одговор

  2. Sta treba proveriti?

    Коментар од glassacera | 8. јануара 2010. | Одговор


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: