Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Чуда Св. владике Николаја

ЧУДА СВЕТОГ ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА (1)


О Светом владици Николају је написано доста књига, чланака и есеја, међутим до сада нико није писао о чудотворним исцељењима и повестима које су се дешавале за време његовог живота као и после његовог упокојења у Господу. Управо из тог разлога „Глас са Цера“ ће у наредних неколико бројева пренети неколико сведочења о овим догађајима, који су пренети по сећањима стерих становника села Лелића, из старих часописа и публикација а које је сакупио г. Владимир Радосављевић.

ПРОРОЧАНСТВО О ЦРКВИ У ЛЕЛИЋУ

Манастир ЛелићПосле освећења новоподигнуте парохијске цркве у Лелићу (задужбина владике Николаја, данас манастир у којем се налазе његове мошти), владика Николај је окупљени народ питао да ли је присутан неко од потомака Милана Радосављевића (у народу називан као пророк). На овај позив владике Николаја одазвао се Веселин, син Милана Радосављевића, а владика га је позвавши себи, дао одређену своту новца. Овај леп гест је владика Николај учинио због приче која је кружила у народу. Наиме једног дана Милан Радосављевић је заспао испод јабуке у близини данашњег манастира и пробудивши се испричао чобанима виђење које је доживео у сну: да ће једнога дана у близини ове јабуке бити подигнута величанствена црква чији ће задужбинар бити из овога села. Ганут овим гестом Веселин Радосвљевић је постао црквењак цркве у Лелићу и на том месту остао педесет и две године. Његов син је данашњи епископ рашко-призренски Артемије (Радосављевић)

(Наставак у следећем броју)

Владимир Радосављевић

7. септембра 2009. - Posted by | Број 11

1 коментар »

  1. Баш ми је драго да сам ово сазнао.
    Хвала Богу да нам је Господ дао Владику Артемија, да води српски народ путем нашег Светог Саве, а такође и Светог Владике Николаја.

    Коментар од Љубиша | 12. марта 2015. | Одговор


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: