Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Митрофан Матић-биографија

МИТРОФАН МАТИЋ

(биографија)

Митрофан МатићКроз векове битисања на благословеном простору Балкана српски народ је показао своје велике две особине. Прва је да изнедри надземаљске великане, а друга је да управо те великане заборави и остави их ништавилу. Такав је случај и са оцем Митрофаном Матићем, веома плодним мислиоцем, песником, прозним писцем и националним радником. Док га једни поштују као великана српског народа, други га омаловажавају, а највећи део Срба није уопште ни чуо за њега.

Један од пријатеља оца Митрофана Матића о овом великану, а пре њиховог упознавања је рекао: „Једном сам се запитао: ко је тај Митрофан Матић? Одакле је? Колико му је година? Које ли је професије? Повезани судбински заједничким прегнућима и љубављу за народом, осетио сам неодољиву потребу да се с тим мојим суборцем незнаним братом и другом, и лично упознам.“ И као што га је овај пријатељ упознао, тако и ми треба да упознамо оца Митрофана Матића и да га заволимо као нашег незнаног пријатеља.

Отац Митрофан Матић је рођен 20. августа 1911. године у селу Иванди,  близу Чакова у Румунији. После завршених шест разреда основне школе Милисав Матић, доцније отац Митрофан, уписује монашку школу у манастиру Раковици, коју похађа 1927. и 1928. године. Монашки постриг је примио у манастиру Раковица 1929. године, а рукоположен је у чин јерођакона 1930. године. Млади јеромонах Митрофан је био сабрат више манастира. Тако је био у Раковици, Грнчарици и Рајиновцу. Старешина је био у Благовештењу и Чокешини. Последње дане је провео у манастиру Чокешини, где је и пострадао 11. августа 1941. године од стране комуниста или „небратске руке“, како стоји на споменику овога свештеномученика. Отац Митрофан Матић је прва жртва комунизма из реда свештенства Српске Православне Цркве и то није ствар случаја, штро ћемо видети доцније.

Да је отац Митрофан Матић био песник то знају углавном сви његови поштоваоци. Његова поезија је једна од најродољубивијих у историји српске књижевности. И управо по својој вредности поезија Митрофана Матића је прославила овога великана. Још увек одзвањају сви његови стихови.

Многи су га због ове поезије и заволели, али и омрзнули, али и једни и други са разлогом. Ипак већина њих оца Митрофана није упознала као прозног писца, својеврсног пророчког духа. Његови текстови писани пре готово седамдесет година пророчки одзвањају и данас.

Надамо се да вам је сада отац Митрофан ближи и да вам постаје пријатељ. Све зависи од вас, јер оца Митрофана можете и волети и мрзети, а он вам то неће узети за зло. Он ће вам само указати на истину данашњице, коју је видео пре седамдесет година, а коју, нажалост, ми не видимо данас.

Опширније о животу, страдању, прозном и поетском раду оца Митрофана можете читати у књизи „Народни монах“ чије је друго издање недавно угледало светлост дана.

Владимир Петровић


8. септембра 2009. - Posted by | Број 11

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: