Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Венчање и ступање цара Николаја на престо

Oве године обележава се 125 година од ступања у брак Светог цара Николаја и Свете царице Александре, као и долазак цара Николаја на престо руских царева.

Цар Николај је први пут видео принцезу Алис, будућу царицу Александру са својих шеснаест година. Тада су се они и спријатељили, да би доцније то пријатељство прерасло у велику љубав и брак. Биографи Свете царске породице наводе да је пут до брака Св. царских супружника био веома тежак и да су на њему имали доста препрека и тешкоћа. Ипак њихови путеви су се Божијом вољом и родитељским благогословом укрстили. Највећа препрека за брак царице Александре је била промена вере, пошто је васпитана у лутеранству. Руковођена мудрим саветима правосланих духовника као и речима цара Николаја, царица пристаје да пређе у православље.

Ови догађаји су се поклопили са тешком болешћу цара Александра III који је ипак успео да благослави овај брак. Цар Александар III је преминуо 20. октобра 1894. године. Цар Николај је у своме дневнику овако описао овај догађај: „Цело јутро смо провели крај њега. Око пола три се причестио. О Господе! Више од пола сата стајао сам крај његовог узглавља и придржавао му главу. Ово је смрт светога човека“.

Царица Александра је дан после смрти цара Александра III крштена у православној цркви а после три недеље обављено је и венчање цара Николаја и царице Александре. Царица је записала касније: „Наша свадба је била као продужетак опела, само што су ме обукли у белу хаљину.“

Венчање, иако у тужним тренуцима, је било величанствено и прелепо, а године које су уследиле биле су најлепше у њиховим животима, да би касније биле овенчане мученичком смрћу.

Смрћу цара Александра III на престо долази цар Николај. Он је у том тренутку имао двадесет и шест година. Био у најбољим годинама, као и са изврсним образовањем и васпитањем. Својим напорима у потпуности је обновио руски економију, као и доста унапредио руски народ у државном и духовном смислу.

Владимир Ђукић

6. децембра 2009. - Posted by | Број 12

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: