Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Интервју: Отац Марјан Кнежевић

Недалеко од Ваљева, на путу ка Лозници, смештено је село Ставе. Ово место смештено испод Медведника, постало је познато по парохијском свештенику Марјану Кнежевићу, који верно служи Богу у сеоској Цркви Преображења већ 30 година и чије молитве чудотворно лече и помажу. Отац Марјан Литургију служи сваки дан, поштујући типик Светога Саве. Са свих страна наше отаџбине верници хрле у Ставе. Има их из Суботице, Врања, Београда, Лознице, Краљева… На молитву код оца Марјана долазе људи разних професија. За помоћ се обраћају ђавоимани, неми, оболели од рака, брачни парови који немају децу… Због великог прилива народа, црква се тренутно проширује за 50 квадрата. Такође се изграђује црквени дом, у коме ће верници моћи да преноће.

Један део редакције Гласа са Цера имаo је част да их отац Марјан у својој кући прими и поучи се радосним духовним саветима, које радо делимо и са читаоцима нашега часописа.

Оче Марјане, тренутно је у свету актуелна епидемија тзв. „свињског грипа“. У почетку смо некако били далеко од свих тих дешавања, вирус се прво појавио у осталим деловима света, да би на крају, ипак, дошао и до нас. У моди је сада вакцинисање народа, међутим, вакцина нема у толикој мери да задовољи све потребе. Шта нам је чинити и има ли места за панику?

Сматра се да је сада овај грип, који је успут речено произведен у некој лабараторији, по некима бр. 11, да би требало да се појави грип и бр. 12 и да ће он бити још опаснији по човечанство. У Дивјеву су се молили Пресветој Богомајци шта да раде, како да се заштите, и пре него што се званично појавио тзв. Мексички или свињски грип. Богомајка се јавила једном старцу са саветом: „Постоји вакцина од било ког грипа, али она није материјална, него духовна: Покајање, исповест и Свето Причешће. Ето, то је једина, најбоља и најзначајнија вакцина против овог грипа, па и сваког другог. Све Свете Тајне, Свете врлине су основне вакцине против свих болести и невоља. Јер ако смо ми Господњи, ако је Господ наш Цар царева и Господар Господарева, наш Отац небески, и ако му се молимо, зар нам неће услишити молитве. Који ће отац, кад му син тражи хлеб, да му да камен? Ми православни се не плашимо свих тих вируса и бактерија, зато што смо Господњи. Нека силе мрака раде свој посао, али нека знају да нам не могу ништа. Шта је рекао Достојевски? „Ако сам ја и Бог на једној страни а цео свет на другој, ми смо у огромној већини“.

У Српској Православној Цркви дувају неки нови ветрови. Један део владика и свештеника не поштује каноне Светих Отаца и самовољно уводи реформе у црквеном животу и служењу. Чији су они најамници ако не слушају своју Цркву?

Не бој се мало стадо, рекао је Господ. Када дође до напада на православце, мислим да ће мали број духовника остати при својој вери. Јер ће рећи: Па, знате шта, донета је одлука да ми можемо малчице да накрњимо календар, па Литургију, па мало ово, па мало оно… Јер потребна је сада да се направи мала пукотина. У зубу уколико настане само мала пукотина, каријес се онда одмах појављује. Тако исто и у Православљу, док нема пукотине на који ће ђаво ући, дотле је све добро. Они стварају све те реформе као да је то нормално. Изменили су сада једно, потом ће нешто друго и тако редом. Ја ништа не желим мењати, нека остане онако како су витезови и светитељи наши сматрали да треба да буде, и канони, и апостолска правила како је било нека буде навек века. Стоји записано: Ко једни цртицу из Закона измени, научи друге људе другчије, лакше би му било да камен воденички узме и баци се у море, него да то уради. Господ је рекао: Небо и земља ће проћи а речи мој неће проћи. Па онда, не само речи Светог Писма, него и канони и апостолска правила, једном речју Свето Предање. Ко се тога одриче он се одриче и Православља! Православље је правоверје и правоживљење. Не може једно без другог! Хришћанин који нема и једно и друго као да има једну ногу, да је ћопав.

Ветрови отпадништва дувају и у осталим помесним црквама. Васељенски патријарх Вартоломеј је био пилот турске авијације. Значи био је добар за турску војску, а сада је подобан да буде патријарх. У Петербургу су убили епископа. Освећивао је неку банку и притом јавно критиковао слободне зидаре. То му нису опростили и у чашу киселе воде су му сипали отров, и након два сата нађен је мртав.

Широм планете све је више екуменистичких молитвених општења, састанака, којекаквих договора, тобоже све у име љубави, толеранције, мира и просперитета. Да ли су екуменисти свесни у шта се упуштају?

Недавно сам читао једну књигу у којој пише да је један руски монах на проскомидији поменуо енглеског службеника, који је био англиканске вере. Тај исти монах оде код једног старца, исприча му да се за олтаром молио за иноверног, и старац када је то чуо, да му три године епитимије да не служи. Монах није био задовољан старчевом одлуком, те оде код другог старца, који му забрани да до краја свог живота служи Литургију. Врати се назад у свој манастир, саопшти свом игуману шта га је снашло. Игуман се запрепасти његовим речима и каже му: „Само ти служи, не знају они ништа“. Монај га послуша, и у току службе крв му поче тећи из носа и уста. Није му било спаса, убрзо затим је и преминуо. Са Богом нема игре. Ко је свештеник он је и свештеник по Духу, зато му је живот стално у опасности. Опасна је делатност бити православни свештеник а не бити како ваља То ти је метак у цеви, само гледаш кад ће да те убије.

Код Вас у Цркву долазе људи који болују од разних болести. Они пристижу са вером и надом да ће их Господ, Вашим посредничким молитвама излечити. Једна од седам Светих Тајни је јелосвећење коју Ви служите. Можете ли нам нешто више рећи о њој?

Свети Варсануфије Оптински говори да се у Св. Тајни јелосвећења потапају водени греси, или другим речима заборављени греси, а они некада могу бити узрок болести. Зато је она тако делотворна. Код мене у Цркви пуно је народа на јелосвећењу. Болују и ишту помоћ због тумора на мозгу, шизофреније, падавице, магије… Има и оних који ми замерају овај чин. Чињеница је да се та молитва чита у само неколико православних храмова на свету. Ту молитву треба да служи седам свештеника и због тога многи одустају од ње. Ја само читам молитву а Господ је тај који помазује народ. За свештеника јелоосвећење није обичан чин, велика је то борба, то ти је као кад извлачиш некога из бунара. Молитва је духовни напор. Господ ту исцељује, ја се трудим да се одговорно понашам. У супротном, ако сам превише самоуверен и мислим да све могу, тада сам у прелести. Господ може све, док ја могу бити спреман да му служим и да се помолим.

Исто тако, требало би пазити за кога се молимо. Једном сам се молио за некога, за кога нисам требао, и у року од три дана ногу сам сломио. Ја лично не гледам за кога се молим. Зато касније примећујем да ме боле леђа, једва идем… Наравно да се треба молити за своје ближње и пријатеље, међутим, проблеми за нас настају кад се молимо за људе који се бавом магијом, за самоубице, сатанисте итд.

Какав је Ваш став по питању колико често и на који начин треба приступити Светом Причешћу? И по овом питању има оних који неодговорно позивају вернике да приступе Светој Чаши, а има и међу верујућима оних који се недостојно припремају за Свето Причешће.

Блаженопочивши патријарх †Павле написао је добар чланак о овом питању, у коме он између осталог каже: Некоме не треба дозволити да се причести никада, чак и да годину дана ништа није јео. Онај ко пости сваки пост, као и сваку среду и петак, може се причешћивати и чешће, али да опет уз молитву, покајање (исповест) и уз сагласност свога духовника буде достојан причешћа. Поготово се ово односи на нервне болеснике, само да не богохуле, јер им је то један од најжешћих лекова. Ево на пример овде код нас, једна је жена захваљујући причешћу оздравила од схизофреније. Она више не пије лекове, сада су јој само молитве потребне. Схизофренија је у ствари једна тешка врста ђаволске поседности. Недавно смо имали случај са женом из које је изашло седам демона. Прва три која су изашла су рекла: Ја сам демон богохулства, ушао сам у тебе због богохуљења твојих предака, ја сам демон блуда, ја сам демон који је ушао у тебе да не слушаш родитеље, да би, затим, после извесног времена опет два изашла. Кад је изашао шести бели дим код седмог из одела жене нешто је пукло. Мени су долазили људи којима је после прочитане молитве из носа и уста излазио бели и љубичасти дим. Једна жена ми је, док сам јој читао молитве за истеривање злих духова, стално говорила: Пусти ме, хоћу да га убијем!“ Таман дођем до пола молитве, кад поново чујем: Узми нож и убиј Марјана!“ То јој демон заповеда шта да ради.

Разговор водили:

Милан Старчевић и

Пантелија Петровић

6. децембра 2009. - Posted by | Број 12

47 коментара »

 1. Otac Marjan je zaista nesto posebno,trebao bi svako da bar jednom bude na sluzbi koju on drzi!

  Коментар од Marijana | 19. јуна 2010. | Одговор

 2. Da li se sveta tajna jeleosvećenja obavlja svaki dan ili ima određen dan u nedelji, i u koje vreme počinje?

  Коментар од Stave | 21. августа 2010. | Одговор

  • Postovani, ne postoji odredjeni dan za ovu Svetu tajnu, kao ni vreme. Najbolje bi bilo da se konsultujete sa Vasim svestenikom koji bi vam ovo podrobnije objasnio.

   Коментар од glassacera | 24. августа 2010. | Одговор

 3. i ja sam prisustvovala iscelenju djavoimane devojke na jeleosvecenju kod oca marjana moj trogodisnji sin je video gustere iznad njene glave i videli smo svi kako ona odnosno zlo iz nje rezi na oca marjana.Da nisam videla svojim ocima ne bi verovala iako dosta citam o tome svemu

  Коментар од ineta | 19. јануара 2011. | Одговор

 4. da li preko celog dana imaju molitve ili imate odredjeno vreme za to?

  Коментар од mionica | 30. марта 2011. | Одговор

  • Поштовани,
   Ми смо само урадили интервју са оцем Марјаном. За све информације о богослужењима најбоље би било да пронађете број телефона оца Марјана и да га лично питате. Срдачан поздрав

   Коментар од glassacera | 31. марта 2011. | Одговор

 5. podrska ocu marjanu.

  Коментар од dule | 28. јула 2011. | Одговор

 6. Ko жели од верника контакт са Оцем Марјаном Кнежевићем,
  телефон је: 014-271-202

  Коментар од Nada | 23. октобра 2011. | Одговор

 7. Слава Богу на свему

  Коментар од Милош | 5. јануара 2012. | Одговор

 8. ne da mi se da postim vec duze vreme i svasta mi ruzno pada na pamet‚ a nemam napretka ni u poslu,pa cak sam i prema deci gruba pa se posle kajem.pomozite miako je ikako moguce,molim vas.cacak

  Коментар од lela | 9. јануара 2012. | Одговор

  • Госпођо Лела најбоље је да се јавите духовнику који би вам могао помоћи да решите дилеме и проблеме. У претходним коментарима дат је телефон оца Марјана па можете контактирати и њега.

   Коментар од glassacera | 9. јануара 2012. | Одговор

 9. Богу фала па сам упознао овог честитог пастира неколико пута.Био сам и на његовим БОГОСЛУЖЕЊИМА и онако разговарали о обичним стварима и животу у овим искривљеним временима.ИЗВАНРЕДАН и као СВЕШТЕНИК и као човек док има духовника и божијих угодника као ОН БОГ ће чувати стадо своје.Било је и биће и страдања и свега али немоте се плашити онога што на овим црним кутијама говоре.Нека ГОСПОД окрепи и утврди молитве оца Марјана и подари му дуг живот.АМИН

  Коментар од Jeca Grmusa | 9. фебруара 2012. | Одговор

 10. Oce Marjane Blagoslovite iskusenika Marka iz Manastira Zlatice u Rumuniji ja sam cuo za vas al eto nije me put naveo na tu stranu rece mi o.Joil za vas i daj Boze da vas posetim.Zelim vam sve naj bolje u svom zivotu na tom pastirskom putu putu koji vas sam Gospod postavi.Veliki pozdrav od bratstva Manastira Zlatice.sve naj bolje….

  Коментар од marko | 23. фебруара 2012. | Одговор

 11. Питање за Оца Мајана:
  Зашто запоставља редовне обавезе?
  Које као Свештеник на парохији има, непримерено се односи према својим парохијанима на тај начин што условљва да му се обезбеди превоз приликом вршења обреда на терену (опело, освећење и др.). Не свети водицу свима, већ по свом нахођењу, притом судећи површно о људима са своје парохије, проглашавајући их грешницима и неверницима а у исто време верске обреде врши у свако божије време у цркви и у дому којем живи.
  Имајући у виду време у којем живимо, где су материјална добра много важнија од људских и духовни добара, може се стећи само један утисак, да су код нашег Оца Мајана преовладала материјална добра.
  Цела ова констатација је произашла из чињенице да је Отац Мајан свештеник на овој парохихи 30 година, као и чињеница да се и родио у овом месту и да га мештани изузетно добро познају, па је мало чудно одакле толика исцелитељска моћ у последњим годинама овог конфузног времена. Сваком верујућем човеку посвећеност вери и молитви помаже, а зашто у толикој мери (према горе написаним кометарима) на овом месту и код Оца Мајана молитва помаже?
  У чему је тајна његове моћи већа у односу на друге свештенике?

  Коментар од верник са Става | 8. маја 2012. | Одговор

  • da imate sramote,ne bi ovako ni pisali,pa podrazumevam da nemate.osecam da ste njegov parohijanin kojem je receno da je gresnik i nevernik,ali po svojoj gordoj prirodi,vas ne zanima ni sta ste,samo da vam niko u lice ne kaze.svaki svetitelj je negde rodjen,imao je svoje roditelje i u selu su ga poznavali,ali samo neverni su se cudili otkud bas u njihovom selu.sreca pa imamo vas,upoznatog sa duznostima svestenika,da nam oci otvori i ukaze na nepravilnost.kad se pop vozika u mercedesu i nosi sat od 500e ne valja,a kad postuje pravilo i pomaze ljudima opet ne valja.zelja mi je da nadjete popa po svojoj meri da ostatak zivota provedete u miru bez sablazni.do tada izbegavajte ove tekstove i ne sablaznjavajte nas ostale…

   Коментар од deera | 16. маја 2012. | Одговор

   • Svaka čast na odgovoru.

    Коментар од Tijana | 2. августа 2017.

 12. СРАМ ВАС БИЛО ТАКОЗВАНИ ,,ВЕРНИЧЕ СА СТАВА“. Ја сам одрасла на Ставама а сада живим у Београду и када год могу долазим код мог духовника ОЦА МАРЈАНА! СраМ вас било још једном БЕЗВЕРНИЧЕ!!!

  Коментар од Верица Чабаркапа | 17. јула 2012. | Одговор

  • Gospodjo Verice da li biste mogli da mi kazete da li se moze ici u bilo koje doba dana nedeljom ocu Marjanu? Htela bih da ga posetim ove nedelje.

   Коментар од maki | 25. јула 2012. | Одговор

 13. ja sam licno dozivela posle molitve jeloosvecenja i ispovesti kod oca marjana takav mir dusevni da cetiri dana nisa imala nijednu ovozemaljsku brigu a takodje i moja sestra neka ga dragi bog cuva

  Коментар од gresna dragana | 26. августа 2012. | Одговор

 14. OCE MARIJANE..!!! majka sam troje maloletene dece…zelim da se pomolite ..prevenstveno za njihovo zdravlje…a, i za mog supruga i mene..!!! zivimo ne daleko od vas..al’ obaveze nam ne dozvoljavaju..da vas upoznamo…neka to i bude izgovor..al’ ja sam iskrena…pomolite se za moja dva brata..koja su ..na zalost bolesna..neizlecivo..
  …hvala veliko..i nadam se da cu vas upoznati….
  sve naj bolje…

  Коментар од tanja | 11. септембра 2012. | Одговор

 15. Благословени смо од Бога, сви ми који смо оца Марјана умолили да се моли за нас. Моћ његове молитве, одговара на све недоумице верника и неверника. Како и каже, он само чита, Бог чини све друго. Свакоме је дато од Господа… Отац Марјан је неустрашиви војник Христов. Непосредан човек. Приземан и приступачан. Свештеник који молитвама одговара на све. Свештеник који се увег огласи… Свештеник, кротак као дете… А Литургија коју служи… Као деца кад се играју, безбрижно, посвећено, полетно, радосно. Из сваке његове речи, па и онда када говори о страдањима исијава нада, вера у спасење… Томе води своје стадо. И приликом првог сусрета са њим имала сам утисак како се већ узнео међу светитеље и радује се с њима… тако и служи Литургију. Господ нека је са њим и са свима нама.

  Коментар од Николина | 27. септембра 2012. | Одговор

 16. Može li mi ko dati sajt crkve sa Stava,imao sam ga pre,al zagubih…Bilo je baš lepih i potrebnih molitvi.Unapred zahvaljujem.Mir s vama

  Коментар од Marko | 16. новембра 2012. | Одговор

 17. Ozdravljenja kod oca Marjana sa Stava su istina.Tu nas Gospod cini cuda.Tu je moguce steci apsolutnu veru.Svedok sam isceljenja dvoje dece i jednog coveka.Tu je snaga pravoslavlja.Otac Marjan nam porucuje kako dodjemo na to sveto mesto:“Ne boj se, samo veruj“.Slava Gospodu.

  Коментар од lolita | 30. новембра 2012. | Одговор

 18. Cula sam za O. Marjana i Bogu hvala da se spremamo da ga posetimo..Cela nasa porodica.Velika su i teska iskusenja i verujem da ce mo dobiti isceljenje.Ja sam licno molitvama jeloosvecenja dobila isceljenje od mozdanog udara,u manastiru Preobrazenje u O. Banji.Ali sada iz nekih razloga Bogu znanih,neobavljaju se te molitve. To je bilo 2005.god u novembru.Moc tih molitvi je zaista velika ali zavisi i od nase vere.Sluzila su samo 2 monaha..I to je bilo dovoljno.Bogu hvala i slava..

  Коментар од biljana rnjakovic | 3. јануара 2013. | Одговор

 19. Verujem u isceliteljsku moc oca Marjana, i veoma mi je vazno zbog svog bolesnog oca da dobijem imail adresu oca Marjana, nebili ga zamolila za pomoc. Unapred Vam hvala.

  Коментар од Olivera Jovic | 25. октобра 2013. | Одговор

  • Оцу Марјану се можете јавити на број телефона 014-271-202. За мејл стварно не знамо да ли поседује

   Коментар од glassacera | 25. октобра 2013. | Одговор

 20. SPC je u jeresi, samim tim i Marjan. Čuda nisu po volji Božijoj, to je klasična prelest.

  Коментар од Sergian | 1. новембра 2013. | Одговор

  • pa zasto citas jereticke clanke,idi s bogom i ne vracaj se vise…

   Коментар од deera | 1. новембра 2013. | Одговор

   • Зато што се лажно представљате као православни.
    Реците лепо: „ми смо екуменистичка секта“ и нико вам (од нас) неће читати шта пишете.
    Идем са Богом а ти са „богом“.

    Коментар од Сергиан | 2. новембра 2013.

   • ja se ne predstavljam,ja jesam sta jesam,a ti sto ucis pravoslavlje iz kurira ces jednom,nadam se,uvideti sam.ne dosadjuj,imas sigurno dovoljno dokone publike (ili nemas pa te to muci) medju komsilukom…a sa kojim Bogom ti ides brinem se,onako pravoslavno iz srca za dangubom…

    Коментар од deera | 2. новембра 2013.

  • Cuda nisu po volji Bozijoj?Kojoj ti crkvi pripadas da mi je samo znati?U kakvoj si ti sekti?Nemoj da sablaznjujes ljude molim te

   Коментар од Maja | 15. маја 2014. | Одговор

 21. У Недељу 3.новембра 2013.г. у цркви Св. апостола Петра и Павла у СТАВАМА код Ваљева, Отац Марјан Кнежевић, служиће Свету Тајну Јелеосвећења у 16 часова!!

  Коментар од deera | 1. новембра 2013. | Одговор

 22. Човек је прелешћен, види се из авиона.

  Коментар од Сергиан | 1. децембра 2013. | Одговор

 23. Када отац Марјан служи јелосвећење, у 2014,години. Дошли би одмах након 04.01.2014.године са кћерком која има мултипле склерозу и веома слабо је покретна, скоро непокретна. Има 33 године и сина (а ми унука) од 9 година.
  Да ли можете да нам дате бројод оца Марјана и када тачно да дођемо на јелосвећење, можда, ако каже отац Марјан и неку другу Молитву. КОста

  Коментар од Коста Фолгић | 31. децембра 2013. | Одговор

  • 014-271-202

   Коментар од deera | 31. децембра 2013. | Одговор

  • Broj oca Marijana je 014 271 735 prije 3 dana sam se vratila iz Stava i ovaj broj su mi dale zene koje su u konaku pored Crkve skoro pa svakodnevno,teze se veza dobija jer se otac u zadnje vreme bas i ne javlja mnogo na telefon,ali ako ne uspijete da dobijete oca ,molite Presvetu Majku Bogorodicu ona ce da uredi sve…svako dobro od Gospoda svima

   Коментар од Maja | 15. маја 2014. | Одговор

 24. Још једном објављујемо број оца Марјана због великог интересовања. Он је 014-271-202. Напомињемо да бројеви телефона наше редакције нису телефони оца Марјана, већ смо ми само урадили интервју са њим!

  Такође смо приметили велики број опречних коментара о оцу Марјану са бројним молбама за њихово брисање. Ми то нећемо урадити, изузев ако нису непристојни или увредљиви.

  уредништво сајта

  Коментар од glassacera | 3. фебруара 2014. | Одговор

 25. Ja licno poznajem oca Marjana bolje receno iz istog smo mesta.Samo mogu reci sve najbolje jer on je za meine nesto izvan popova i iznad ljudskih moci ,jedino mi je zao sto daleko zivim da se jednom godisnje vidimo.Svaki put kad izadem sa sluzbe se tako dobro osecam i zelio bih svima dati savet Oca Marjana treba ceniti i postovati jel to mu je dar od Boga.Veliki pozdrav oce zahvalan sa ti M…… D Gocin

  Коментар од Milovan Draksimovic iz Nemacke | 13. септембра 2014. | Одговор

  • Da li znate njegov broj mobilni i fiksni? Hvala unapred.

   Коментар од Tijana | 27. фебруара 2016. | Одговор

 26. Из свега овога, што сам овде прочитао, може се видети, да је отац Марјан, велики Божији угодник и нека му Господ да дуг живот и добро здравље, да би и даље служио Богу а на спасење невољног народа.
  Пошто наша СПЦ иде на путу у екуменизам, није наше да знамо, када ће отац Марјан искочити из тог брода.

  Коментар од Љубиша | 12. марта 2015. | Одговор

 27. Замолила бих контак телефон оца Марјана Кнежевића, јер претходно наведени број није важећи. Хвала!

  Коментар од Светлана | 21. јула 2015. | Одговор

 28. kako se obavlja razgovor sa ocem marjanom

  Коментар од radmila | 15. фебруара 2016. | Одговор

 29. kada bih mogla da posetim oca MARJANA da li to moze i popdne

  Коментар од vesna | 1. јула 2016. | Одговор

 30. POMAZE BOG !! oce pripremite mnam knjige za poprvku vase crkvene stizemo ako BOG DA u petak MISIC knjiovezac

  Коментар од Miodrag Misa Misic | 16. новембра 2016. | Одговор

 31. Da li jos uvek moze da se ode kod oca Marjana?

  Коментар од Dusanka | 9. марта 2023. | Одговор


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: