Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Ризница

Сељак и свећа

Једног касног јесењег поподнева, враћао се неки сељак у своје село. Било је хладно, стално је сипила ледена киша. Блатњав пут је био толико раскаљан да су два сирота вола који су вукли кола натоварена врећама брашна, тешком муком напредовала према селу. Сељак се враћао из суседног села где је самлео жито у воденици. Мрак се све брже спуштао, а волови све спорије вукли претоварена кола. Хладна језа од мокрог сунца и зебња како ће стићи по том блату до куће, све се више тиштиле сељака.

У једном моменту, волови стадоше. Сељак фијукну бичем према њима; они запеше да се извуку из блата, али без успеха. Он сиђе са кола и стаде испред волова не би ли им и својом близином помогао да крену. Узалуд! Сав очајан, врати се у кола, седе на своје место да размисли шта да уради. Мрак се већ спуштао, у даљини се појавише прва трептава светла. Тада сељаку сину спасоносна мисао: молиће се Светом Николи да му помогне. Свети Никола је одувек био заштитник путника намерника. Молио се тако сељак и на крају, сав очајан обећа да ће отићи у цркву и запалити му највећу свећу само да га извуче из ове невоље. Само што је завршио са молитвом волови, надахнути неком натприродном и невероватном снагом, лагано кренуше пут села.

Тада сељак сав срећан, окрете се и онако, као уз пут рече: „Ма добра ти је и она мала свећа“. О људска бедо! О велика људска незахвалности!

(По народној причи)

Мисли великана

Ниједан човек није острво… Смрт ма ког човека смањује мене, јер ја сам део човечанства, стога, никад не питај за ким звоно звони; оно звони за тобом!

(Џон Дон)

Јадан човек, који је сам! Ако воли, њега не воле, јер мисле да човек, ако је сам не може волети, тј. ако је без жене, деце и родбине. Ако чини добро, нико му није захвалан, јер онима којима је учинио добро кажу: пошто је сам, мора да даје… Људи нису захвални ни за оно што су добили, они су захвални за оно што тек могу добити, и побећи ће чим схвате да им не можеш дати више ништа.

(Људевит Вулићевић проповедник)

Уопште човеку пристаје све, само не оно што је наопако, глупо и простачко.

(Томас Ман)

Мудрост се не може саопштити. Мудрост коју мудрац покушава да саопшти звучи као лудост.

(Херман Хесе)

Боље слеп очима, него слеп памећу.

(Народна пословица)

Боље с мудрим плакати, неко с’ лудим певати.

(Народна пословица)

Боље је укор мудрога, него похвала лудога.

(Народна пословица)

Мудри мало зборе, али много творе.

(Народна пословица)

Залуд књиге где памети нема.

(Народна пословица)

Припремила: Славица Станисављевић

6. децембра 2009. - Posted by | Број 12

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: