Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Светиње Подриња (7)-Манастир Тавна

Манастир Тавна је једна од најлепших подрињских светиња. Припада Републици Српској а налази се на територији Зворничко-тузланске епархије. Манастир се налази у семберском селу Бањица, близу градова Бијељина и Зворник.

Историја- По народном предању манастир је задужбина краља Драгутина, док Троношки и Пећки летописи говоре да је подигнут од стране Драгутинових синови Владислава и Урошица. Први помен манастира је у турским пореским тефтерима из 1533. и 1548. године. Црква је тешко страдала 1463. Године, током турског освајања, а фреске су у порушеном храму сачуване наредних двеста година. Обнова овог храма приписује се Старини Новаку, хајдучком харамбаши и његовом брату Дели Радивоју из друге половине XVI века. За време Првог српског устанка манастир је поново страдао од стране Турака 1807. године. Залагањем тадашњег игумана Јефтимија (Пљеце) манастир је обновљен 1814. година, али је још неколико пута пљачкан од стране Турака. Крајем XVIII и почетком XIX века манастир Тавна био је просветни и духовни центар младих богослова који су у овоме манастиру стицали основна знања за свештенички позив. Оснивањем богословије у Београду ова школа се претвара у центар за образовање деце из околних места. У периоду између два светска рата у манастиру је веома јак утицај богомољачког покрета, па су у Тавни одржана и два велика сабора Православне народне хришћанске заједнице. Током Другог светског рата манастир је на удару усташа, који су 1943. године у потпуности спалили манастирски конак и црквену архиву, док је црква била делимично оштећена. После Другог светског рата обнова манастира је тешко текла због притиска нове власти, као и потпуног одузимања манастирске имовине, да би тек доласком игуманије Јустине Керкезовић, манастир повратио свој сјај.

Манастир данас- У манастиру се налази чудотворни извор воде, и у манастирском летопису забележено је доста исцељења од различитих болести. Манастир је тренутно женски и има велико сестринство. Игуманија је мати Марта Манојловић.

Пантелија Петровић

6. децембра 2009. - Posted by | Број 12

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: