Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Чуда владике Николаја (2)

Синовац владике Николаја

Владика Николај је имао два синовца. Један је био владика шабачко-ваљевски Јован (Велимировић), док је други био Тиосав, председник Привредног суда Србије у Београду. Владика Николај је још пре Другог светског рата укоравао свога синовца, Тиосава због његовог претераног учешћа у закулисним политичким играма. То се тек повећало после Другог светског рата када је Тиосав отишао у комунисте. Остало је забележено да је у једном писму Тиосаву, владика Николај рекао: „Ја не могу доћи док су комунисти на власти, али кад ја дођем, ти ме нећеш дочекати.“ После пада комунизма, 11. маја 1991. године мошти владике Николаја су пренете у његов родни крај. По сведочењу очевидаца, вече пре доласка моштију, Тиосав је испричао садржину овога писма, тврдећи да се владика Николај преварио, јер сутра долазе његове мошти, а он их дочекује. После напорних припрема за сутрашњи дан Тиосав је легао да се одмори. У току те ноћи је умро не дочекавши долазак моштију владике Николаја.

Целивање моштију

Одмах по доласку моштију владике Николаја, средином 1991. Године, по сведочењу тадашњег манастирског братства и присутног народа десило се следеће чудо. Једна жена је неколико пута неуспешно покушавала да приђе кивоту са моштима владике Николаја и да га целива. По сведочењу присутних верника, сваки пут када би се приближила ковчегу нека невидљива сила ју је одбацивала. Поставши свесна шта се дешава престала је са покушајима и доцније у разговору са присутним верницима признала да се бавила врачањем у суседном селу.

Испуњење молитве за рођење детета

По сведочењу манастирског братства једнога дана за помоћ се обратио један брачни пар из самога села Лелић. Њихов проблем је био у томе, што су неколико година без успеха покушавали да добију дете. После прочитане молитве пре кивотом са моштима владике Николаја родитељи су отишли својој кући. Недуго затим, њен муж је обавестио манастирску братију да су њихове молитве услишене и да је његова жена затруднела.

(Наставак у следећем броју)

Владимир Радосављевић

6. децембра 2009. - Posted by | Број 12

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: