Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Приказ књиге

КО ЈЕ КО У НЕДИЋЕВОЈ СРБИЈИ“

Крајем ове године из штампе је изашла изузетно вредна и достојна пажње књига “Ко је ко у Недићевој Србији“. Аутор ове драгоцене студије Сима Ц. Ћирковић је уложио велики труд и описао готово све личности у Недићевој Србији, у периоду од 1941-1945. Посебна вредност ове књиге је у томе што је сам аутор схватио величину Недићевих дела и његових сарадника и по први пут у српској историографији прикупио биографије свих виђенијих људи овога времена без икаквих идеолошких баријера какав је до сада био случај код наших историчара.

У првом делу књиге аутор је на основу доступне литературе и архивске грађе дао потпуне биографије готово свих значајнијих људи овога времена. За нас је посебно значајно што је ту уврстио и великане чији је живот осветљен у издањима нашега Центра, као што су свештеномученик Митрофан Матић и генерал Љуба Бабић. Аутор ове књиге се није задржао само на епохи о којој пише, већ је описао у потпуности и њихов живот пре Другог Светског рата, напредовања у служби, па чак и порекло њихових супруга. За разлику од претходних историчара који су ову епоху описали кроз уску комунистичку призму виђења ствари, Сима Ц. Ћирковић је и поред свих препреки дао одличан, објективан и у потпуности тачан опис ове епохе.

Одајући признање овом заиста вредном раду, које у потпуности мења слику о овом периоду српске историје, од срца Вам препоручујемо ово заиста ремек дело српске историографије.

Будимир Кокотовић

15. јануара 2010. - Posted by | Број 13

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: