Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Приказ филма – „Кит“

Љубав је једина снага коју не можете контролисати.

У данашњој филмској уметности тешко можете пронаћи неко ново дело које је оригинално и неподложно клишеима, као што је нпр. „холивудски хепи енд“. Свако филмско остварење које не подлеже оваквим стереотипима, вредно је помена и похвале.

Следујући томе у овој критици биће представљен независни амерички филм „Кит“, произведен 2007. године.

Ако будете гледали филм од почетка, чиниће вам се да је то поприлично стереотипна прича са почетка ових редова. Типична америчка“ тинејџ“ причица о најпопуларнијој девојци у школи, њеном момку, перспективом и паметном штреберу и чудном младићу по имену Кит. Посебна вредност овога филма је у томе што редитељ не открива целу причу од почетка, већ нам одговор даје на самом крају. Ликови из овог филма са својим карактерним особинама су изузетно занимљиви. Кит болује од леукемије и ускоро умире, а девојка је незадовољна собом, схватајући да само испуњава снове својих родитеља.

Како то обично бива у људском животу, Кит је огорчен светом и људима и као неку врсту своје опоруке, поставља себи за циљ да девојци покаже узалудност њеног живота. Када се открију све карте, и Кит и девојка схватају узалудност живљења без љубави. Колико год то било апсурдно после мржње почињу да воле једно друго.

И таман када очекујете хепи енд, снови и лепота се распршују и показује се ништавило овога живота. Кит умире, а девојка полази на пут без повратка. И колико год то изгледало немогуће у стварном животу, изгледа да је у праву лајт мотив филма: „Љубав је једина снага коју не можете контролисати.“ Исто тако чини нам се и као тачан стих „Све праве љубави су тужне“.

Препоручујући овај изузетно квалитетан филм нашим читаоцима, од срца одајемо признање ауторима овог маестралног дела.

Владимир Петровић

Advertisements

15. јануара 2010. - Posted by | Број 13

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: