Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Света новомученица кнегиња Анастасија

Велика кнегиња Анастасија Романов је била најмлађа кћерка Св. цара Николаја и Св. царице Александре. Рођена је 5. јуна 1901. године у Петерхофу. Детињство је провела у царском селу, где је по биографима Св. царске породице васпитавана на најједноставнији могући начин. Остале су сачуване неке секвенце из њеног детињства у којима се говори да је спавала на тврдом кревету и умивала се хладном водом. Такође све обавезе око чишћења и спремања собе била су обавеза младе кнегиње. Позната је и хуманост кнегиње  Анастасије која је сама плела џемпере, који су доцније продавани на баловима у добротворне сврхе. Млада Анастасија је израсла у енергично и живахно дете. Била је ниска растом, имала је плаве очи и црвенкасто смеђу косу. Њена гуверната Маргарета Егер  је касније описавала као најшарматније дете које је упознала. Често је својим умећем анимирала и засмејавала Царску породицу.

Велика књегиња Анастасија је била у духовној вези са сибирским монахом Григоријем Распућином, да би тај однос од стране комуниста и непријатеља Царске породице описан као интиман, што је била безочна лаж. Иако је била доста  енергична и пуна живота књегиња  Анастасија је имала доста здравствених проблема. Боловала је поремећаја на леђним мишићима и од буниона (који јој је захватио два прста).

Св. цар Николај је имао посебан и срдачан однос са Анастасијом коју је од милоште звао „маљенкаја“ (малена).

У дечијим играма остало је упамћена подела царских кћерки на „велики“ и „мали“ пар. Велики пар су чиниле Олга и Татјана, а мали Марија и Анастасија. Анастасија је имала посебан однос са Маријом. Делиле су собу, заједно проводиле време и често позајмљивале једна од друге гардеробу. Ипак четири сестре су биле сложне па је остало записано да су се потписивале заједно као „ОТМА“ (по почетним словима имена).

За време заточења Анастасија проживљава веома тешке тренутке, али и тада успева да развесели своју породицу малим представама. Убијена је са целом царском породицом 17. јула 1918. у Екатеринбургу од бољшевика.

По многобројним теоријама које су настајале после убиства царске породице, Анастасија је избегла трагедију своје породице и преживела. Највише се спекулисало да је извесна Ана Андерсон из Немачке, кнегиња Анастасија. Међутим, до сада се ниједна од тих тврдњи није показала као истинита. Упркос томе и данас многи верују да је Анастасија преживела.

Књегиња Анастасија је унета као новомученица у диптихе Светих РПЦ. Празнује се 17/4 јула.

Будимир Кокотовић

1. фебруара 2010. - Posted by | Број 13

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: