Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Светиње Подриња (7) – Манастир Рача

У досадашњим путописима о светињама српском народа, стиче се утисак да су неправедно и у мањем интензитету описане светиње Подриња. Овај по многима најлепши део Србије итекако обилује старим манастирима, црквама и светилиштима. Једна од тих светиња је и манастир Рача. Налази се поред града Бајина Башта, на обронцима планина Таре и надомак реке Дрине. Територијално припада епархији Жичкој.

Историја– По народном предању манастир је задужбина краља Драгутина. Манастирска црква, посвећена Вазнесењу Господњем, је неколико пута рушена и обнављана, а данашњи изглед датира из 1826. године.

У периоду од XVII па до првих деценија XVIII века у Рачи активно ради преписивачка школа. Путописци описују да је у том времену чак триста калуђера радило на преписивању књига.

Током сеобе Срба под патријархом Арсенијем Чарнојевићем део братства манастира Рача прелази у Аустрију. Захваљујући управо великом раду рачанских калуђера очувано је српско културно богатство у изгнанству. Најпознатији рачански калуђери у том периоду су: Јеротеј Рачанин, Кипријан Рачанин и Гаврило Стефановић Венцловић.

Пред сами Први српски устанака манастир је обновио игуман хаџи Мелентије Стефановић. Током устанака хаџи Мелентије постаје један од вођа устанка против Турака. Године 1813. Турци

спаљују манастир као знак одмазде. Милош Обреновић га обнавља 1813. Године.

Током Другог светског рата у манастиру је чуван најзначајнији српски споменик културе Мирослављево јеванђеље. За време рата бугарска казнена експедиција је спалила све манастирске објекте.

Манастир данас- После Другог светског рата уследила је велика обнова манастира, која је у току и дан – данас. Рача је данас веома посећена због историјске и културне важности за српски народ, као и близине туристичког одмаралишта на планини Тара. У манастиру постоји музеј који похрањује бројне експонате из богате историје ове подрињске светиње. Најпознатији експонати овог музеја су хаџи Мелентијева каса и застава из Првог српског устанка. Рача је тренутно мушки манастир.

Пантелија Петровић

1. фебруара 2010. - Posted by | Број 13

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: