Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Слободан Јовановић – 140 година од рођења

Ове године обележава се 140 година од рођења великог српског правника, књижевника и дипломате Слободана Јовановића.

Рођен је 3. децембра 1869. године у Новом Саду. Гимназију је завршио у Београду, а Правни факултет у Женеви. Специјализацију завршава у Паризу 1891. када се враћа у Србију. Прво време ради у министарству спољних послова Србије да би доцније постао професор на Правном факултету. На факултету остаје као предавач све до пензионисања 1940. године. У то време почиње да објављује своје прве радове, од којих је сигурно најчувеније оно о Јовану Хаџићу. Године 1905. изабран је редовног члана Српске краљевске академије. Током Балканских и Првог светског рата радио је као шеф бироа за штампу врховне српске команде. За ректора београдског универзитета изабран је 1913. године. Учествује на Париској мировној конференцији 1919. године. Изабран је за председника Српске краљевске академије 1928. и на тој функцији остаје до 1931. Као нестраначка личност, 27. марта 1941. године улази у краљевску владу. Једно време обавља дужност потпредседника ове владе, а од почетка 1942 до средине 1943. године је био њен председник. По завршетку Другог светског рата у Југославији му је суђено од стране комунистичке власти. Осуђен је на двадесет година робије и губитак свих грађанских права. Преминуо је у Лондону 12. децембра 1958. Рехабилитован је 2007. одлуком Окружног суда у Београду. Савременици су га упамтили као веома скромног човека. Ниједног тренутка се није наметао као вођа.

Његови савременици још тврде да није имао особину да некога убеђује и придобија. Остао је упамћен његов смисао за хумор и вештина у конверзацији. Његов политички ангажман долази у једном од најтежих тренутка у историји српског народа и остао је упамћен као веома позитиван.

Његова дела су постала највећи извор модерног српског права. По многима је највећи српски правник двадесетог века и један од највећих интелектуалаца нашег народа у целокупној историји. Његова сабрана дела објављена су у дванаест томова. Поред свих његових заслуга, земни остаци Слободана Јовановића још увек нису пренети у Србију. Потребно је учинити још ово да би се бар малим делом исправила неправда према овом српском великану.

Иван Миљковић

1. фебруара 2010. - Posted by | Број 13

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: