Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

У Новој Години

Поштовани читаоци,

Прошла је једна година са 365 дана. Ако се верује да су некада дани били године, а године као векови, за нас из Духовно-националног центра, ова година Господња је трајала као век. Толико планова, започетих послова, враћања у прошлост и присећања на људске падове и устајања у овом животу. Све нас је та мисао прожимала са надом да наш посао око откривања неких заборављених времена, такође постаје пример за позитивно искуство које се може искористити у овом времену.

Исто тако наша нада се пружала у будућност и жеља да плод нашега рада буде на корист будућим генерацијама а све на спас душе и за живот вечни. Формирање Духовно-националног центра, градња цркве посвећене Св. цару Николају и етно комплекса, рад на националном отрежњењу, нарочито на пољу необјављене и заборављене историје је била област нашег рада. На духовном пољу смо почели живети по начелима православља и истовремено га чували од противника који је, чини нам се као вишеглава аждаја. Наш циљ је да Свето предање очувамо по сваку цену.

Време у којем смо почели наш рад је време када црква губи утицај и када се у замену за њу, нуди много примамљивих и алтернативних идеологија и институција. Српска Православна Црква са својим клиром се није добро снашла да испрати ново време и његова искушења, већ се нажалост бави искључиво само собом и добрим делом збуњује и саблажњава православне и иноверне око нас.

Парохије, овакве какве су данас, су слично функционисале и пре 30о година, и више не могу да задовоље потребе верника и да доведу појединца до спасења душе. Епархије су као феудални поседи где нико не сме да уђе или било шта учини без дозволе епископа или мање групе око њега која је давно изгубила смисао за живот ван њиховог феуда, у којем владају правилима која они пропишу. Често су ти феудални поседи права легла криминала и неморала сваке врсте. Данашњи духовници чији је задатак бдење и стражење над људским душама, од тога праве свој бизнис.             Знајући све то Духовно-национални центар је на помоћи СПЦ-и, а и ми добијамо огромну подршку за наш рад и позив на сарадњу од делова наше цркве.

Посебно смо поносни на овај часопис који издајемо већ годину и по дана без престанка. Не могу а да не изразим велику радост због његовог садржаја и све већег квалитета из броја у број. Као што можете приметити нови број је у потпуности графички редизајниран, а таква пракса ће се наставити и даље. Ускоро излазе и нове књиге у издању нашега Центра, што ће тек бити посебна радост за све нас.

Желећи Вам пуно здравља, среће, љубави и благостања у овим празничним данима, као и у читавој следећој години у своје и у име читаве редакције поздрављам Вас радосним поздравом:

МИР БОЖИЈИ-

ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Пантелија Петровић

1. фебруара 2010. - Posted by | Број 13

1 коментар »

  1. Istinito ali i jako bolno. Crkveni velikodostojnici (svaka čast izuzecima) trebali bi da se više okrenu svom narodu.

    Коментар од Ivica | 22. марта 2010. | Одговор


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: