Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Чуда владике Николаја (3)

Исцељење оца владике Николаја

У сећањима становника села Лелић остала су сведочења о чудима која је владима Николај чинио за време овоземаљског живота. Тако су и ова три чуда сачувана од заборава.

Једном када је владика Николај дошао у Лелић затекао је свог оца на болесничкој постељи. Посетивши свога оца рекао му је: „Мораш да оздравиш, доћи ће ти гости, а ко ће да их послужи“. Затим је владика клекао крај кревета, главу прислонио на груди свога оца Драгомира и у себи се молио. После пола сата Драгомир је устао потпуно здрав из кревета. Увече су дошли гости које је владика Николај најавио и Драгомир им је испричавши овај догађај нагласио да се по први пут у животу уплашио од свога сина.

Пророчанства владике Николаја

Приликом једне посете Лелићу владика Николај је посетио и свога рођака Саву. Отац Саве Велимировића је био Љубомир који је владику у детињству спасао од хајдучке одмазде. Сава се владици пожалио на свога зета, који је истерао његову сестру из куће и довео другу жену и рекао да би га радо убио из освете. Владика му је рекао да не ради тако нешто и да ће се Бог постарати за све. После неколико дана Савин зет је погинуо.

Том приликом владика је Сави рекао да ће доћи време када ће из своје куће гледати шта се ради у Америци.

Испраћајући владику, Сава је својој сестри Милени рекао да је то немогуће и да је изгледа владика од превеликог рада умно оболео. Када је први телевизор стигао у село Лелић, Милена и Саво су схватили о чему је владика говорио.

Исцељење болесне

жене у Бечу

Почетком 1945. године владика Николај је боравио у Бечу. Чим је дошао у Беч, владика је посетио малу српску цркву посвећену Св. Николи. Жена која је чистила цркву и палила кандила се обратила владици са молбом да је исцели од тешке болести. Он јој је одговорио: „Бог је онај који исцељује, ја сам само убоги слуга“. Тада је та жена испричала владици садржај сна у којој је речено да ће је баш он исцелити. Владика је тада узео босиљак, умочио га у уље и помазао је, рекавши: „Бог и Свети Никола нека те исцеле по твојој вери“. Сутрадан је жена после лекарског прегледа саопштила да је болест отклоњена. Тих дана у тој цркви је владика написао три чувене беседе по називом: „У сенци немачких бајонета“.

(Наставак у следећем броју)

Владимир Радосављевић

1. фебруара 2010. - Posted by | Број 13

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: