Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Српски клубови под несрпским знамењима (1)

Комунисти након своје победе и успостављања политичке диктатуре у земљи 1945. године, свој основни симбол користе као име за најпопуларнији спортски клуб: Црвена звезда. Други од водећих клубова добија назив оних који су донели комунизам – Партизан.
Треба рећи и то да су само у Србији два водећа клуба понела у својим називима чисту комунистичку симболику.
Тако је одмах након Другог светског рата пуковник Бранко Шотра, тадашњи начелник „Дома армије“, креирао грб „Партизана“, који је актуелан и до данашњих дана.
„Назив Црвена звезда“ је идеолошке природе и означава симбол у чијој је идеји да се крвљу и револуцијом уништи хришћанство, а крст замени црвеном звездом петокраком.
Шта смета називу Црвена звезда да се ослободи те идеолошке скучености и да постане заједнички симбол. Очигледно да смета придев „црвена“, који је у ствари значи „комунистичка звезда“. Из тог разлога треба размислити да ли постоји неко боље, неутралније решење – да Звезда не буде ни комунистичка, ни капиталистичка… него наша, свих нас независно од политичког опредељења.
Из тог разлога вреди размислити о чистом имену „Звезда“ без икаквог придева који уноси идеолошку сметњу и заваду, било десну или леву. Сачувајмо „Звезду“ да буде оно што јесте – звезда, стар, стела… заправо оно што је највише и најуспешније у својој области.
Шта је снажније од петокраке? Снажнија је симболика крста. А шта обједињује крст и звезду? Обједињује симбол витлејемске звезде која сјајно зрачи на иконама и уму верника. Облик витлејемске звезде која је мудрацима показала место Исусовом рођења, јесте осмострани крст састављен од правоугаоног и косог крста.
Ако постоји узвишени знак победника, онда је то звезда са витлејемском звездом на прсима. Ево изазова за уметнике. Очекујемо од вас драги читаоци предлог за ово решење.
Наравно пре доношења било какве одлуке неопходно је и неизоставно питање: шта о свему томе мисле навијачи, какав је њих став и предлог?
За почетак износимо размишљања неких наших познатих стручњака.
Милан Живадиновић, екс селектор репрезентације Југославије, и својевремено тренер Црвене звезде, има свој став: „У овом моменту посебно се мора водити рачуна о навијачима и њиховим жељама. Потребно је направити једну широку анкету. Сваки исхитрени корак не би донео ништа добро. Ако су навијачи Динама у време најјаче власти Туђмана могли да се побуне и врате стари назив, могу то и други. Навијачи су носиоци симбола и клубова. Плашим се да неко на властиту жељу не направи праву катастрофу.

(Наставак у следећем броју)

Слободан Влајић, пренето из листа „Геополитика“ (број 2, јануар 2001.)

15. априла 2010. - Posted by | Број 14

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: