Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

“Српски Келти“ прославили дан Св. Патрика

Један од најоригиналнијих бендова у Србији „Ортодокс Келтс“ прославио је осамнаест година постојања величанственим концертом у „Дому омладине“, 17. марта ове године. Повод је био празник Св. Патрика, који је уједно и национални празник Ирске. И пре почетка концерта атмосфера је била усијана и обојена у зелено, симбол данашње Ирске. Скандирањем и бројним аплаузима публика је поздравила излазак бенда на бину. Уз поздрав: „Помаже Бог Келти“, феноменални Аца Селтик је започео концерт, а екстаза у публици је наступила после извођења песме „Green roses“.

Потом су уследили познати хитови бенда као и изненађења која је бенд припремио за овај концерт. На првом месту је то била песма са новог албума „King of the hill”. Посебно одушевљење и покушаје имитације ирских плесова је изазвала песма „Far away“.

Пред крај концерта Ана Софреновић је извела песма „Danny boy“. Бенд се није оглушио на позиве верних слушалаца па је два пута изашао на бис. Овог пута Аца Селтик је поручио публици: „Трајаћемо дуго и нећемо престати да следимо сопствена срца“.

Честитајући бенду „пунолетство“, желимо им барем још „сто година“ плодног рада на музичкој сцени Србије.

У нашој јавности мање је позната чињеница да је Свети Патрик, заштитник Ирске, православни светитељ. Рођен је 385. године у данашњој Шкотској. Као млад је отет од стране гусара и служио је као роб у Енглеској. Пошто је побегао од свога господара вратио се у Ирску где је постао свештеник, па епископ. Вршио је велику мисионарску делатност и покрстио је готово читаву Ирску. Умро је 461. године. Његов празник се слави као национални празник Ирске. Сматра се за заштитника рудара, ковача и стоке.

Владимир Петровић

15. априла 2010. - Posted by | Број 14

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: