Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Милан Недић – Оклеветани великан

Ни данас после шездесет и четири године од смрти Милана Недића, српска јавност нема у потпуности изражено и праведно мишљење о овом великану. За појединце је он један од највећих издајника нашега народа, сарадник окопутара и квислинг. За друге је пак он патриота, човек који је из крајње нужде и из велике љубави према српском народу прихватио тежак терет издаје.
Духовно-национални центар је стао на страну ових других. У нашем раду до сада смо неколико пута осветлили његов лик пригодним тектовима, интервјуима (са његовим унуком), као и књигом „Милан Недић-Српска мајка“ у којој су сабране све испеване песме о овом великану. Наш Центар ће и даље истрајати на овом путу а овим путем најављујемо и ново издање нашега Центра сабране говоре Милана Недића под називом „Речи оца Србије“. Као подсетник на годишњицу смрти овога великана пренеосимо његово писмо краљу Петру II Kарађорђевићу на половини мандата председника привремене владе Народног спаса. „И познајте истину и истина ће вас ослободити“. (Јован 8, 32)

Редакција часописа

„Ваше Величанство,
Ја чиним све што је у мојој моћи да спасем што је могуће више српских живота. Пропаганда из Лондона спречава ме у овом послу. Не смета то што ме напада, јер то чини мој тешки задатак са окупаторским снагама лакшим. Али ја молим да ме Ви не третирате као Квислинга и Павелића, који је до данас уништио око 600.000 Срба у „Независној Држави Хрватској“.
Знам да у редовима српских оружаних снага има око 80% официра и људи који припадају покрету ђенерала Михајловића и који ће се припојити њему када време за то дође, да помогне у ослобађању своје земље. Ја сам спреман да предам власт ђенералу Михајловићу када Немци оду, да би се одржао закон и ред у земљи док се легална влада и Ваше Величанство не поврати. (…)
Свака немачка глава се плаћа са сто српских. За мене, међутим, свака појединачна српска глава је дража него сто немачких.
После ослобођења земље спреман сам да изађем пред народни суд. За моја дела историја ће да суди најбоље.
Ђенерал Милан Недић“

19. априла 2010. - Posted by | Број 14

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: