Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Света новомученица царица Александра

Света новомученица царица Александра је рођена 7. јуна 1872. у Дармштату, данашња Немачка. Била је ћерка Лудвига IV, великог војводе од Хесеа и од Рина и принцезе Алисе од Велике Британије, ћерке краљице Викторије. Крштена је по лутеранском обреду 1. јула 1872. године. У раној младости јој је умрла мајка Алиса. Васпитавана је у традиционалном протестантском духу под надзором њеног оца.
Први пут је посетила Русију са дванаест година када јој се старија сестра Елизабета удала за великог кнеза Сергеја. Тада је упознала будућег наследника престола руских царева Николаја II Романова. Биографи Свете царске породице су тада забележили да су успоставили веома срдачан однос и да јој је будући цар Николај поклонио цвеће. До њиховог следећег сусрета прошло је пет година, када је Александра са својих седамнаест година посетила сестру у Санкт Петербургу. Тада се љубав рађа и будући цар Николај је проси. Царица Александра га је прво одбила да би после кратког времена ту понуду прихватила.
За венчање је требало испунити још један предуслов а то је био прелазак у православну веру. Васпитавана у традиционалној лутеранској породици овај корак јој је тешко пао. Ипак после саветовања са царевићем Николајем и познатим руским православним духовницима Александра је пристала да пређе у православље. Ти догађаји су се поклопили са смрћу оца цара Николаја, Александра III Романова. Како је касније записано, у тужној атмосфери због недавне смрти, царица је миропомазана у православној цркви, а венчање је одржано 26. новембра 1894. године. Прве године брака су протекле складно и у супружничкој љубави. Године 1895, добија прву кћерку Олгу, да би потом биле рођене још три кћерке Татјана, Марија и Анастазија.
Највећа жеља Св. царског пара је била да им се роди син наследник престола. То се и испунило 1904. године рођењем царевића Алексеја. Међутим породична срећа је убрзо била замењена тугом и сталном стрепњом, када је Алексеј показао прве симптоме тешке болести крвних судова, хемофилије.
Биографи Св. царске породице наводе да је Александра била веома побожна и да се често молила Богу. Почетком Првог светског рата револуционарне снаге у Русији почињу да шире неосноване приче о љубавној вези царице Александре и сибирског монаха Григорија Распућина. Такође због њеног немачког порекла оптужена је за издају.
После абдикације цара Николаја једно време проводи као заточеник са породицом у Царском селу, да би последње дане провела у Јекатеринбургу, где је погубљена са својим породицом.

19. априла 2010. - Posted by | Број 14

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: