Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Српски клубови под несрпским знамењима (2)

Драгослав Шекуларац, бивши фудбалер и тренер Црвене звезде: -Погрешно је стидети се своје прошлости. Назив Црвена звезда је део антологије. Никада име клуба не бих променио. Црвена звезда никада није била политички, већ искључиво народни тим.
Велибор Васовић, председник Удружења за просперитет и заштиту југословенског фудбала, каже: – Мислим да такве промене треба да иду еволутивним путем. Историја може да се мења, али постепено, корак по корак. Нагла промена сада би била преурањена.

Волим Звезду,
мрзим петокраку

Владан Лукић, некадашњи репрезентативац, а однедавно председник фудбалског савеза Београда, изјавио је за „Геополитику“ да сматра да би његов бивши клуб требао да скине петокраку са својих дресова, али да у суштини није за такав потез, јер би, како каже, у том случају морала да промени име.
-Највећи проблем за скидање петокраке прави то што се у имену клуба налази баш реч „звезда“, што је нажалост, последица дугогодишњег живљења под политичким утицајем. Сматрам да би такав потез аутоматски условио промену имена, а не могу заиста да проценим колико би та промена утицала на реноме Звезде у Европи и свету. Остала би можда без традиције које су деценијама градиле генерације и генерације фудбалера – образлаже Лукић. Оне је додао да не може да процени ни какав би став имали навијачи када би Црвена звезда променила име, али је готово сигуран да би скидање петокраке подржале популарне „Делије“.
Као лош пример промене имена клуба, он је навео случај из Хрватске када је Динамо после доласка нове власти покушао да промени име у Кроација, али да такав потез управе нису прихватили навијачи, па је веома брзо враћено старо име клубу.
На нашу опаску да скидање звезде петокраке и не мора да буде у директној вези са променом имена, Лукић је нагласио:
-Ма ја сам присталица скидања звезде петокраке са свих места где она стоји. Само када се сетим војске, где сам први од војника скидао петокраку и стављао беле орлове. Никада се нисам стидео да сам српски националиста и то сматеам својим великим плусем.
Лукић је у том контексту рекао да је увек Црвену звезду и Партизан доживљавао као српске, а не југословенске клубове.
-Они су и били српски клубови, јер погледајте само песме навијача који су увек скандирали само Србији, а не Југославији. Уосталом и ја СР Југославију видим као политичко решење, које је у директној супротности са мојим емоцијама – наводи бивши ас црвено-белих.
Лукић није желео да коментарише да ли би Партизан требало да скине петокраку са дресова.
„На крају крајева, нека о томе одлучује управа вечитих ривала“.

(Крај)

Слободан Влајић, Алекса Пантић, пренето из листа „Геополитика“ (број 2, јануар 2001.)

23. маја 2010. - Posted by | Број 15

1 коментар »

  1. Решење је просто: уклони петокраку, стави седмокраку звезду. И даље је звезда, а не подсећа на симбол нечастивог и његову религију – комунизам.

    Коментар од Janko | 14. јануара 2011. | Одговор


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: