Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Уводна реч

Поштовани читаоци,
Пишући овај уводник, у пaузaма градње храма Св. цара Николаја, не могу да не поделим велику радост са Вама поводом изузетног помака у грађевинским радовима у нашем Центру. Зидови храма су изграђени и преостаје нам још да се над њима подигну куполе и кров да би се здање величанственог храма у питомом селу Јошева под јуначким Цером полако привело крају. Обрадовани смо исто тако и завршетком радова на етно комплексу зграда из XIX века где ће бити смештене просторије Центра, велика библиотека и сличне просторије. Планова је пуно али са Божијом помоћу и заступништвом Св. царске породице надамо се да ће их довршити. По речима многих наш Центар, иако недовршен у грађевинском смислу постаје духовни и национални светионик нашега краја, као и целога Српства.
Радује нас и све већи број људи који нам се прикључују у пројектима желећи да постану део нашега Центра. Овим путем позивамо још једном све заинтересоване да нам се прикључе својим доприносом у нашој издавачкој делатности, подизању храма Св. цара Николаја, као и пројекту који смо отпочели недавно да остварујемо а то је изградња српског православног села у оквиру нашега Центра.
Поред све радости коју осећамо забрињава нас готово алармантно стање у нашем друштву и цркви. Кроз економско уништавање наше нације појединци покушавају да уруше вековне традиције нашег народа: веру, језик, писмо и културу.
Увек актуелни Дис нас упозорава:

«Развило се црно време опадања,
Набујао шљам и разврат и пороци,
Подиг’о се трули задах пропадања,
Умрли су сви хероји и пророци.
Развило се црно време опадања.»

Стање није ништа боље ни у нашој светосавској цркви. Деобе, похлепа, грамзивост и лицемерје су ушли у све поре СПЦ. Духовно-национални центар никада неће позивати на својеврсне линчеве појединаца, но ипак ми не можемо жмурити на оба ока гледајући догађаје који нас погађају, а поготово на покушај медијског урушавања интегритета владике Артемија (Радосављевића). Ипак ми сматрамо да основно полазиште у решавању проблема мора бити љубав. Сам Господ Исус Христос нас учи: «Будите, дакле милостиви као и Отац ваш што је милостив. И не судите, и неће вам се судити; и не осуђујте, и и нећете бити осуђени; опраштајте, и опростоће вам се.» (Лука 6, 36-37).
Посвећујући овај број часописа српском Златоусту, Св. владици Николају, ми из Духовно-националног центра сматрамо да нам је његова личност и дело најбољи путоказ куда и како треба да ходимо кроз ова тешка времена.

Пантелија Петровић, главни и одговорни уредник

3. јуна 2010. - Posted by | Број 15

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: