Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Чуда владике Николаја (5)

Исправљање рачуна

У времену епископовања владике Николаја у жичкој епархији игуман манастира Жиче, изведе свог сабрата свештеномонаха Никона на црквени суд под оптужбом да врши проневеру новца. У ствари је Никон био милостив и сав новац који је добијао је давао сиротињи и убогима, али није желео да се за то зна. Владика Николај је неколико пута питао Нестора шта чини са новцем а овај му ништа није одговарао. Под претњом црквеног суда Никон састави рачуне без икаквих података. Када му је игуман наредио да их исправи, он их узме и пред владиком почне да пали један по један. Тада владика игуману рече да Никона пусти на миру, јер изгледа да није ментално здрав. Полазивши из манастира владика тајно позва Никона рече му: „Ради како си досад радио“. Светим Духом озарен ум владике Николаја видео је какво велико дело чини овај монах. Никон се касније подвизавао у испосници Светога Саве где је и мученички пострадао од стране комуниста.

Последња жеља

Један студент желевши да испита колико је чврста вера владике Николаја провали у његову келију у владичанском двору у Краљеву. Уперивши пиштољ на владику каза му: „Реци последњу жељу!“ Владика Николај се брзо сабра и одговори му: „Немам никакве жеље осим да служим Христу, а пошто сам му читавог живота служио, можеш одмах да пуцаш“. Чувши ово студент рече: „Нећу да пуцам. Нисам дошао због тога већ да испитам да ли стварно чиниш оно шта проповедаш. Сада сам се уверио у то.“ Рекавши ово младић истрча из келије и нестаде у маси људи.

Оџак без дима

Свети владика Николај сазнавши да његов отац Драгомир у време суше по великој цени продаје пшеницу породици Перић из Лелића, веома се ражалости. Дошавши у кућу свога оца он узе менице од продаје пшенице и све их спали у ватри.

Драгомир веома изненађен владичиним поступком упута га да ли је при себи и свестан колико богатство спаљује. Владика му одговори: „Спаљујем зато што ће се једног дана из оџака куће Перића пушити дим, а из наше неће.“ После скоро седамдесет година владичино пророчанство је испуњено 1991. године смрћу последњег мушкарца из куће Велимировића, док се лоза Перића сачувала до дана данашњег.

(Наставак у следећем броју)

Владимир Радосављевић

3. јуна 2010. - Posted by | Број 15

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: