Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Свети Јован Руски

Колико је светила у тами, зар да по мраку ходимо!? Сјајна звезда хришћанскога света, путоказ и водиља кроз овоземаљски живот до небеске домовине јесте истински подвижник и исповедник, Јован Руски Чудотворац.

Свети Јован Руски роди се од побожних родитеља у Малорусији, крајем 17. века. Детињство и рана младост Јованова беху испуњени молитвом, постом и подвизима и када стаса, беше позван у војску Цара Петра I где, као обичан војник, учествоваше у руско – турском рату.

Године 1711. Јована и његове саборце заробили су Татари а Јована продаше као роба заповеднику турске коњице, који га одведе у своју постојбину, Малу Азију, у насеље Прокопи. Турци су заробљене Русе на све начине приморавали да промене веру и да приме мухамеданство а најчвршће у вери су страшно мучили и понижавали на разне начине. Такав беше и Јованов господар, који беше веома окрутан али никакве претње ни уцењивања нису могли поколебати Јована да се одрекне Христа и промени веру. Остало је забележено да је Јован рекао своме господару: “Као хришћанин сам се родио као хришћанин ћу и умрети. Узалудно покушаваш то да промениш“. Од тог времена, мада живеше веома бедно и оскудно, Јован више није био примораван да промени веру и дане проводише чувајући стоку и радећи све послове у домаћинству са великом усрдношћу, смирено носећи свој крст, без роптања а вечери проводише у пламеној молитви. Иако, због савесног обављања својих дужности, често трпеше погрде и подсмех и од осталих слуга, Јован пружаше љубав и помоћ свима. Видећи смиреност и поштење Јованово и његов господар га силно заволе и имаше велико поверење у Јована а због близине праведника, његово имање брзо напредоваше у свему. Чак је Јовану предложио да се пресели код њега у кућу што Јован одби и остаде да живи у штали јер не хтеде да умањи свој подвиг и да прекине непрестано општење са Господома такође је могао дуго и несметано да се моли. Често је ноћу одлазио у цркву Светог Георгија и до јутарњих часова се молио а у празничне дане одлазио је на литургију и причешћивао се. Велики беше Јован у милосрђу и љубави својој и мада и сам у великој оскудици свима помагаше.

После много трудова и патњи чудесно осети да му се приближио крај живота и позва свештеника пред којим се исповеди и причести Светим Христовим тајнама.

Упокоји се мирно, кончином праведника, 27. маја 1730. године и на његовом спроводу беше велики број Прокопљања који веома жалише за Јованом.

После три године, свештеник на чудесан начин, у визији сазнаше да су мошти Јованове нетрулежне и убрзо беху пренете у храм Светог Георгија, у посебну гробницу. Многа исцељења и помоћ пројави се од моштију Светог Јована тако да народ, са свих страна, долазише да се поклони Светом Јовану.

Године 1881. део моштију Светог Јована руски монаси су пренели на Свету Гору, у манастир Светог великомученика Пантелејмона где се такође десише исцељења. Пошто се храм Светог Георгија налазио у лошем стању, 1886. године започета је градња новог храма који је освећен 1898. године, где беху пренете мошти Светог Јована и храм беше посвећен Њему у част.

Када су се житељи Прокопија, 1924. године преселили на острво Еубеју, са собом су понели и мошти Светог Јована које су положили у сеоску цркву а 1951. године, после изградње новог храма, мошти Светог Јована су пренете у нови храм где се до данас налазе.

О, колико је велики, силан и брз помоћник, исцељитељ и утешитељ Свети Јован и колико је велика љубав и милост којом обасипа све који му се са вером, молитвено обраћају. Молите се Светом Јовану, помоћ је ту.

Зоран Петровић

19. јула 2010. - Posted by | Број 16

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: