Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Царски Крст

На дан крунисања Св. цара Николаја и царице Александре 14/27 маја, житељи места Собвлаво у Тверској области поставили су крст покајања висине три метра са иконом који су назвали „Царска Голгота“. Александра Фјодоровна је крунисање назвала својом другом свадбом – свадбом са Русијом. Дан постављања крста је изабран да би симболизовао сједињење царске власти са руским народом. Слуге Божије Александар, Ала, Ана, Вјачеслав, Вера, Људмила и Наталија 29. јуна после прочитаног акатиста испред „Царске Голготе“ видели су на небу ужарену царску круну, а за време читања акатиста већ догореле свеће се нису гасиле, што је био знак Божије милости за све нас. Благослов за постављање покајних крстова у Русији, Украјини, Белорусији и Србији, дали су многобројни старци и схимници, молећи се за коначно оздрављење Русије.
Зашто крст „Царска Гологота“ носи у себи силу која обједињује цара, народ и Русију? После извршеног греха одрицања од Бога и убиства цара, руски људи су постали слични блудом сину који је изгубио смисао живота и постојања. Покајање се јавља као јединствени пут који сабира руски народ и враћа му моћ и величину. У марту 1611. године руски народ се заклео Богом изабраном цару Михаилу Фјодоровичу да ће служити царском роду Романових од краја света. А у 1917. години овај завет је одбачен убиством цара и Русија је упала у велику беду. Икона „Царска Голгота“ је иконописана по благослову старца Николаја Гурјанова, који је говорио: „Запамтите, убиством цара они су убили Русију“. На икони са царском породицом изображен је и старац Григорије (Распућин) који је веома волео царску породицу и који је у себи носио духовну силу и љубав, коју је Божији народ руски носио према царевом роду. Ритуалним убиством старца, руски ђаволи су хтели да убију љубав руског народа према цару, а убиством цара они су ритуално покушали да убију Господа Исуса Христа. Циљ ђавола је било рушење јединство цара и народа, као и уништење Православља. Икона је урађена прилогом народа, сабраног у целој Русији.
Молитва Светих је као огњени стуб од неба до земље. Старац Григорије је својом молитвом зауставио течење крви царевића Алексеја. У наше смутно време нашим молитвама зауставиће се крвопролиће и ђаволове сплетке. За спасење отаџбине ми се морамо обратити духовном Истоку и борити се свим средствима, а нарочито покајањем. Свети Серафим Саровски је говорио: „Ко се не буде покајао за Помазаника Божијег и његову породицу, биће му послате муке. Ни један човек у Русији не треба да касни ни минут за ово“.
Благочестиви руски народ је вековима живео са Исусовом молитвом на устима и у богомољама, а упражњавали су је и чувени старци. Један од делатника Исусове молитве је био и старац Григорије (Распућин). Приликом боравка на Светој Гори стекао је навику да практикује Исусову молитву. После убиства Св. Царске породице у народу је престала да се упражњава Исусова молитва. (…) Свети Сабор Руске Православне Цркве дужан је да у будућности осуди све тоталитарне идеологије, међу којима је највећа комунизам.
Преображење је немогуће без следовања путу Крста. Задатак унутрашњег крстопокајања је да у себи сједини ум, срце и вољу. Покајни крст „Царска Голгота“ показује пут ка Царству небеском руском народу. Свети Андреј Критски је говорио: „Тамо где се крст подигне, вражја сила сатане, пада и бива уништена. Крст подиже народ и гради јединство и зато је крст оружје против ђавола, скиптар царства, тврдоћа вере и пут ка спасењу и вечности.

Екатерина Васиљевич
Превео са руског и припремио: В. П

19. јула 2010. - Posted by | Број 16

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: