Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Манастир Стјеник

Манастир Стјеник се налази на планини Јелици испод брда Стјеник. На Јелици се налазе још три манастира: Јежевица, Благовештење и Светог Николе. Посвећен је рођењу Св. Јована Крститеља. Претпоставља се да су манастир подигли браћа Мрњавчевићи, нешто пре Маричке битке 1371. г. у којој су пострадали. У манастиру се налазе мошти Св. Јована Стјеничког и Лештанског и мошти Стјеничких мученика. Св. Јован Стјенички је припадао синаитско-исахистичком монашком покрету. Рођен је око 1382. у почетку се подвизавао се у Лештанској пустињи и пред навалом Турака повлачи се дубље у шуму. Био је игуман манастира Стјеник, а духовник околним манастирима. У то време је живело око 100 монаха и седам писара, а сада један јеромонах и један послушник. Били су веома активни на духовном нивоу, радила је преписивачка школа духовних и богослужбених књига. Подвизавао се у пећини изнад манастира.
Данас је игуман манастира отац Пајсије и сваке младе недеље током лета служи се Света литургија у пећини и то представља посебан доживљај. У чачанској околини има 15 манастира а Стјеник је најсиромашнији. Налази се на 540 метара надморске висине. Није баш приступачан за посетиоце али на великим успонима је асфалт тако да се стиже до манастира без проблема. Постоје путокази које су поставили планинари. Долазећи кроз прелепу природу кад помислите да сте се изубили а ви сте стигли. Прво ће вас поздравити кобила, сада и њено ждребе који слободно шетају око манастира на велику радост деце. У манастиру гости се не питају: “Да ли пију кафу?”, већ: “Какву кафу пијете?”. Гости су добродошли и увек се служе са манастирским медом и кафом. Недељом и празником после Свете литургије сви су добродошли за трпезу љубави.
Извор свете воде удаљен је 450 метара од манастира који је посвећем оцу Пајсију и ђакону Авакуму који су недалеко убијени од Турака, по предању околних мештана. Народ је зове “Светиња”. Десила су се многобројна исцелења са Светом водом. Постоји више верзија како је пострадао Св. Јован Стјенички. Највероватнија верзија да је пострадао на Светињи. Народно предање каже да су га Турци ту ухватили и изболи. Св. Јован Стјенички је опрао ране у потоку и потпуно исцељен сишао код цркве да је спасе, где су га Турци исекли на комаде, а у цркву су затворени остали монаси и народ па живи спаљени. Постоји запис у манастиру Јежевица по којем је Св. Јован Стјенички убијен 1462 од Турака. Убрзо је живот у манастиру обновљен и одржава се до XIX века. Манастир је запаљен и сравњен са земљом 1788. г. у време Кочине крајине или 1800. г. Нов манастир се подиже 1802. г. посвећен Св. Јовану Крститељу, а раније је био посвећен Рођењу Пресвете Богородице. Постоји печат манастира Стјеник из XVIII века. Партизани дижу на Ивандан устанак, а у конаку им је био штаб. По народном предању уочи Ивандана (манастирске славе) 1941. четници дижу устанак против окупатора. Другог августа 1941. убачене су четири мине у цркву. Две су нађене пред царским дверима а две код моштију светитеља и ниједна није експлодирала. Том приликом је сравњен манастирски конак до темеља, вероватно да би онемогућили окупљање бораца.
Од 2009. г. сваког Источног петка служи се Света литургију на Светињи. У пролеће вода набуја у водопад и спушта се веома бучно док птице певају. Уз појање мати Науме (из манастира Успења) и осталих монаха бар на тренутак се вратите у времена Св. Јована Стјеничког када је ту живело око сто монаха. Постоје народна предања и записи о многобројним чудима која су се дешавала у манастиру код моштију, на Светињи… Скромна истраживања ове велике светиње вршена су 1947. г. Ако је народ заборавио на манастир није Господ, Св. Јован Стјенички и Стјенички мученици. У манастиру се осећа благодат, смирење и миомирис ових светитеља. Ако трагате за подвигом, великим светињама, а желите истинску молитву онда је то манастир Стјеник.

Милка Павловић

27. новембра 2010. - Posted by | Број 17

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: