Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Жанка Стокић-легендарна глумица (2)

Каријера

Доласком у Народно позориште у Београду Жанка остварује своје највеће улоге. Игра у три Гавелове представе: „Фигарова женидба“, „Сирано де Бержерак“ и „Родољупци“. Главне улоге је играла још у представама: „Уображени болесник“, „Тартиф“, „Подвала“ и „Станоје Главаш“. Осим тих главних играла је више од стотину малих улога у позоришту. Некада се дешавало да не добије улогу чак и по годину дана али никада није протествовала због тога.

Најзначајније улоге је остварила у драмама Бранислава Нушића. Играла је у следећим Нушићевим делима: „Ожалошћена породица“, „Пут око света“, „Власт“ и у „Госпођи министарки“. Колико ју је наш најпознатији драмски писац Бранислав Нушић поштовао види се из тога што је искључиво њој посветио улогу госпође министарке. Пре премијере „Госпође министарке“ Жанка је 1929. године прославила четврт века уметничког рада. Остало је записано да је чувена глумица 7. марта, од  десет часова пре подне до два по подне, примала честитке у скадарлијској кафани “Два јелена”. Поклони нису били уобичајане природе као што није била и слављеница. Извеђу осталог, добила је ратне одштете, џачић са две хиљаде стопараца, кученце у корпи цвећа… Предато јој је и 160.000 динара у готовом новцу, што је са приходом од представе премашио своту од 260.000 динара. Довољно за кућу на Топчидерском брду. Живела је окружена својим псићима и канаринцима, а ни болесна није одбила да кумује мечићима у ЗОО- врту.

Крећући у уметничким круговима и не бринући за своје здравље добила је шећерну болест која ће је до краја живота пратити. Улога у „Госпођи министарки“ јој је донела огромну славу. Са овом представом наступала на сценама Беча, Прага, Будимпеште, Софије, итд. У Београду је до 1941. године извођена више од двеста пута.

Поводом стотог извођења „Госпође министарке“ Нушић јој је послао следећи телеграм: „Драга Жанка, ви и ја имамо малу, интимну светковину. Могу догађаји мењати режиме, могу се кризе завитлавати и обарати кабинете: Вас се кризе не може дотаћи, ви остајете министарка, једина министарка, увек министарка.“

Наставак у следећем броју

 

БУДИМИР КОКОТОВИЋ

 

22. јануара 2011. - Posted by | Број 18

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: