Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Здравијим животом против болести (6)

Хлеб (по могућству направљен од интегралних житарица) не треба комбиновати са кромпиром, пиринчем, пасуљем, грашком, боранијом, тестенинама, јајима, млеком и сиревима, нити ове намирнице међусобно треба мешати. Свака од ових намирница може се комбиновати са масноћама (хладно цеђена уља, маслац, путери од семенки, сунцокрет, бундева, сусам, кикирики) и сировим или бареним поврћем (салате, варива). Препоручује се замена сирћета лимуновим соком или воћним и јабуковим сирћетом.

 

Правилно жвакање хране

 

Да би смо појели оброк, потребно нам је 30 – 45 минута. Кад човек једе брзо, не обраћа пажњу на количину хране коју поједе, најчешће поједе више хране и тиме надражује желудац.
Мислимо о ономе што једемо. Једимо свесно и полако, дајмо себи времена за јело, ако једемо брзо и са прекидима, лоше утичемо на варење. Уживајући у сваком залогају, појачавамо ток желудачног сока и тиме олакшавамо варење. Када се јави осећај ситости, желудачни сок је искоришћен. Ако једемо више него што желудачни сок може да свари, исхрањујемо наше болести.
Сваки залогај добро сажвакати да би се храна боље уситнила, а тиме ће је и желудац лакше сварити. Уколико дуже жваћемо, пре ћемо се заситити, што ће утицати и на смањење телесне тежине. Добро сажвакана храна има велику површину у односу на количину и желудачни сок ће брзо бити исцрпљен. Лоше сажвакана храна има далеко мању површину у односу на количину, тако да је потребно појести више него што се јави осећај ситости.
После јела препоручује се кратка шетња или кратак одмор 20 – 30 минута.

 

Начин справљања оброка утиче на квалитет хране

 

Квалитет хране се упропашћује и лошим справљањем оброка, пржењем, печењем, нарочито дугим кувањем. Кувана храна је је сиромашна витаминима и основним минералним солима и потребна је већа количина хране да би се задовољиле дневне потребе организма. То може да послужи као објашњење и изговор за оне који једу превише.
Друго објашњење је чињеница да када преједањем производимо више штетних производа него што можемо да одстранимо, морамо да таложимо масти у дубљим слојевима коже како бисмо распоредили те отрове на такав начин да наносе што је мање могуће штете организму.
Без обзира што смо свесни да потпуно незагађене хране више нема, свако може много да поради на своме здрављу, избегавајући намирнице које нас очигледно трују.

 

Храна која штети људском здрављу

 

Највећа грешка у исхрани је претерано узимање такозваних “празних угљених хидрата“, који се обично налазе у брашну, шећеру, слаткишима, заслађеној храни, као и у многим алкохолним пићима. Организам не може да потроши вишак калорија. Хлеб од белог или полубелог пшеничног брашна
Да би се добило бело брашно из житарица се, приликом обраде, отклања се све оно што је у њима најквалитетније и човеку најпотребније: клице (садрже зачетак новог живота), мекиње (садрже већину витамина, ферменте). Уколико се витамини, минерали и биљна влакна отклоне с љуском и клицама, организам ће вити прекомерно оптерећен, варење неће бити обављено до краја, самим тим ће се и храна више него што је неопходно задржавати у цревима, а може и да започне процес врења. Епилог: затвор и могућност појаве многих обољења, међу којима и артеросклероза и неке врсте канцера. Како у хлебу нема Ц витамина, не може сам ни да се “усваја“. Витамина групе Б има само колико да се “усвоји“ једна његова трећина. Преведено, да би човек сварио 100 грама овог хлеба, требало би да поједе 300! То продужава процес варења у цревима, терет сувишних количина скроба и беланчевина, некомплетно варење и низ других штетних дејстава.
Од скроба, који готово једини остаје у белом брашну, прави се веома квалитетан лепак. Сличан “лепак“ делимично онемогућава процес варења и апсорпцију у цревима човека. Ако се томе дода да се хлеб припрема уз помоћ квасца, који омогућује поремећај цревне флоре, изазива aлкохолно и млечнокисело врење (алкохол се у том случају и код антиалкохоличара производи у дигествном тракту и упија у крв као код оних који га редовно конзумирају), онда се комплетира слика штетног утицаја белог хлеба на организам. Истраживања руских научника А. Качугина и А. Бодарјева доказују да квасац у производима од брашна активира раст различитих врста тумора, а интегрални хлеб без њега може послужити као сасвим солидна превентива, па чак и део третмана код онколошких обољења.

 

Шећер

 

Рафинисани шећер не садржи минерале и витамине који би помогли процес самоварења и самоусвајања. Због тога знатно оперећује панкреас, надбубрежне жлезде, оштећује мембране крвних судова, на чијим се зидовима касније таложе наслаге холестерола и соли.
Напоменуто је да коришћење рафинисаног шећера узрокује велике осцилације нивоа шећера у крви, додатно оптерећујући панкреас. Код особа које редовно користе овај шећер учестале су појаве симптома хипогликемије (смањен шећер у крви), праћених мучнином, глађу, жеђи, поспаности, нервних обољења. Уколико је слаб панкреас, може доћи до развоја дијабетеса уочљивог често по последицама: проблеми с видом, ходањем, циркулацијом крви, упалом зглобова…
Рафинисани шећер се налази у: конзервираном поврћу, коцкама за супу, кечап, додацима за кафу, чоколади, кока-коли, и осталим газираним пићима. Неки производи од житарица садрже и до 50 одсто шећера.
С претераним уносом шећера, тело такође постаје прекомерно кисело и сувише брзо троши драгоцене минерале да би балансирало pH.
Још једна штетна последица конзумирања превише шећера је то што је низак ниво шећера у крви изазван претераним одговором инсулина који настаје услед сталног прекомерног уноса. Када се то деси, осећамо изненадни пад енергије, као да су нам се испразниле батерије.
Са воћним шећером тело лако излази на крај. Када једемо прерађени шећер из слаткиша и торти, он је толико концентрован, да у организму долази до скока. Ако стално долази до ових скокова горе – доле, тело постаје узнемирено и испада из равнотеже.
Претеране количине утичу на појаву гојазности (јер се вишак шећера у организму претвара у маст), затим, каријеса зуба, високог крвног притиска, доводи до уништавања калцијума (инвалидност и деформитети) и осталих болести, нарушава се равнотежа у организму, долази до тромости, безвољности и сталне потребе да се шећер узме у што већој количини. 1 г шећера = 4 калорије.
Рафинисани шећер заменити природним шећером из воћа, поврћа, орашастих плодова и житарица, медом.
Неки људи се заиста боре са шећером. Зовемо их шећерохоличари. Стручњаци кажу да и за то постоји рецепт – да се 30 дана не једе ништа слатко, чак ни мед, заправо не дозволити чулу укуса да прима било какав јак шећер. Воће је једино дозвољено, а слаткиши и шећер не. Тело се после тог времена прилагођава и таква храна нас више не привлачи.

 

Поређење меда и шећера

 

Мед има антибактеријско и антифунгицидно дејство. Таква својства меда, доприносе да је мед изванредна храна, да обнавља ткива, да уклања бол, да стимулише и побољшава рад срца, да уклања замор, да ублажава разне упале, да повећава отпорност организма, да делује умирујуће на нервни систем, да у многим случајевима тровања има против отровно дејство, да регулише крвни притисак, да ублажава тегобе у случају обољења штитне жлезде хроничних и акутних обољења дисајних органа, да јача организам деце, изнемоглих и оболелих особа, да јача умне и физичке способности, итд…
У поређењу са шећером:
Не надражује зидове желуца и црева, брзо и лако се асимилује, употребљен мед брзо човека чини снажним.
Али и са коришћењем меда треба бити умерен. Ако се користи у већим количинама, такође долази до великог скока енергије и одмах затим до великог пада. Со
Ако додајемо у храну со, бибер, шећер, чоколаду и слично, онда више не осећамо прави укус здраве хране. Чуло укуса остаје успавано и не може више да ужива у свим тим укусима. Када се ослободимо соли, почињемо да уживамо у правим природним укусима хране.
Со регулише количину течности у организму, тачније у и око ћелија. Треба узимати у умереној количини, не више од 3 грама дневно. Препоручује се узимање нерафинисане морске соли. Претеране количине соли изазивају: повишен крвни притисак, срчане проблеме, болести бубрега и отицање читавог организма, јер со везује воду. Сва природна храна у себи садржи одређену количину соли и ако се припрема на правилан начин задржава и со и минерале и витамине. Због тога јелима није потребно додавати веће количине соли. Поред тога, со се у скривеном облику налази у многим прерађевинама, тако да треба водити рачуна да се и на тај начин узима одређена количина соли. Скривени извори соли су: супа у коцки, зачини, готови преливи за јела, кисели краставци и остала туршија, маслине, слана пецива, путер од кикирикија, сода бикарбона, прашак за пециво, лекови…
Да би се избегло претерано узимање соли потребно је навићи организам на мање количине, тако да сам регулише потребе, а временом се навикавамо да уживамо у мање сланој храни.

 

Грицкалице

 

Грицкалице су штетна врста хране. Често у себи садрже доста соли, подстичу жеђ, припремљене су потпуно на нездрав начин – пржењем са засићеном масноћом. И време конзумирања – између оброка, успут је веома лош зато што:
-Ремети већ започети процес варења претходно унете хране
-Значајно слабе имунитет
-Углавном изазивају неприроднужеђ и пијење течности док се грицкалице налазе у желуцу, чиме се ремети цео процес варења.

 

Брза храна

 

Најновија истраживања показују да се особе које често једу ову храну гоје упркос осећају глади после оброка. Превише масноћа у исхрани, калорија и шећера не само да ствара гојазност, већ изазива и разне друге последице и обољења – дијабетес, кардиоваскуларне бол ести и хормоналне поремећаје. Велика кока – кола из “’Мекдоналдса“ садржи 310 калорија, односно 10 супених кашика шећера. Хамбурегер садржи 820 калорија и 43 грама масноће. Један типичан fast food оброк има два пута више калорија од просечног оброка наше традиционалне кухиње.

 

Веза између расположења и начина исхране

 

Да ли сте приметили да вас оброк обилан угљеним хидратима чини тромим или да ако унесете храну богату протеинима током дана постајете буднији током поподнева? Ћелије мозга комуницирају међусобно преко хемијских преносиоца названим неуротрансмитери, који су углавном сачињени од амино-киселина, од којих су изграђени протеини.
Ипак то не значи да ако желите да имате осећај да имате више енергије треба да једете углавном протеине. Мозак производи на хиљаде неуротрансмитера који су потребни за његово нормално функционисање, где су битни протеини, али су потребни и угљени хидрати као енергетска материја и други нутријенти за нормално функционисање ћелија мозга. Није увек довољно пазити на врсту намирница које ћемо уносити током дана. Количина допамина који доприноси осећају задовољства и успешности се смањује стресом или недовољним сном, па је мозгу поред здравог начина исхране потребан и здрав начин живота.

 

Припремање оброка

 

Каже се да је “Љубав је најважнији зачин и без тог зачина ни једно јело нема добар укус“ и саветује се да се храна припрема у добром расположењу, с љубављу и молитвом.
Пријатна атмосфера и добро расположење за столом знатно доприноси савршеном процесу варења. Количина желудачних сокова зависи од расположења централног нервног система, а оно зависи од нас самих. Уколико се лоше ствари причају за време јела, наступају поремећаји у варењу – настаје метеж који се назива диспепсија.
Ми заиста једемо и очима. Ако храна не изгледа како треба, нећемо у њој уживати како треба. Није лоше за време јела слушати пријатну музику.
Ако дођемо кући уморни, добро је кратко одморити пре основног оброка. Након тога у миру појести оброк.
Трудите се да основни оброк не траје мање од 20 минута и то захваљујући споријем једењу отпималних количина хране.
Прихватање ових принципа, а посебно њихова практична примена, запосленом човеку се чине немогућим. На то нас, углавном, приморавају здравствени проблеми – нарочито када је званична медицина немоћна, па у помоћ позивамо природан начин лечења. Међутим, уз добру вољу и истрајност, посебно у почетном периоду и организацију припреме здраве хране, доћи ћете до изванредних резултата.

ДРАГАНА МИРКОВИЋ

 

Крај

Advertisements

23. јануара 2011. - Posted by | Број 18

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: