Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Жанка Стокић-легендарна глумица (3)

Други светски рат

 

Жанка Стокић је почетак Другог светског рата дочекала у Београду. Тешко облолела од шећерне болести морала је да се са тешком муком сналази за набавку инсулина. Под присилом немачке управе, а да би обезбедила инсулин учествовала је у радио емисији „Шарено поподне“ где је својом глумом карикирала партизанску борбу. Такође је као чланица Народног позоришта учествовала у позориштима „Весељаци“ и „Централи за хумор“. Никада није учествовала у политичким интригама већ се искључиво бавила глумом.

 

Суђење

 

После рата нова комунистичка власт јој није опростила рад у ратном времену. Изведена је пред суд где су је оптужили за сарадњу са окупатором. Суђење је одржано 3. фебруара у Београду. Током суђења тужилац је инсистрирао да је Жанка из идеала служила окупатору што није било истина. Суђење је било монтирано и унапред се знала пресуда. Жанка није добила право ни на браниоца по службеној дужности.  Против ње су сведочили колеге глумци који су у ранијем периоду били завидљиви на Жанку због њеног раскошног талента. Осуђена је на осам година губитка националне части. Нова власт се трудила да Жанку понизи на што гори начин, тако да је морала да чисти београдске улице са проституткама и најгорим полусветом. Тешки тренуци депресије и огромни бол због недостатка инсулина пратио је до смрти.

Готово сви пријатељи су је напустили бојећи се реакције нове власти. Једина је уз остала њена верна служавка и сапатница Магда.

 

Смрт


После две године од пресуде на молбу Бојана Ступице допуштено јој је даигра у новоотвореном Југословенском драмском позоришту. Међутим два дана затим 20. августа доживела је инфаркт и преминула.

По њеној жељи сахрањена је на Топчидерском гробљу. До гробља је превежена воловским колима. Сахрани је присуствовао велики број њених поштовалаца који су једногласно отпевали песму „Ој Мораво“. Једноставни споменик јој је подигла слушкиња Магда.

 

Рехабилитација

 

Жанка Стокић је по пресуди Окружног суда у Београду рехабилитована а комунистичка пресуда је поништена. Пола века после њене смрти подигнут јој је споменик у Раброву где се одржавају и „Жанкини дани“. По њој је названа и једна од највећих српских глумачких награда. Жанкин лик су успешно изнеле у представама и на филму  Ружица Сокић и Светлана Бојковић. Жанка Стокић је остала упамћена као глумица раскошног талента и једна од највећих српских драмских уметница икада. Њен пример показује да истинска уметност побеђује све идеолошке окове.

 

Крај

 

БУДИМИР КОКОТОВИЋ

 

 

Advertisements

4. фебруара 2011. - Posted by | Број 19

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: