Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Позоришна критика Жанка

РЕЖИСЕР: СЛАВЕНКО САЛЕТОВИЋ
ПОЗОРИШТЕ: СЛАВИЈА (БЕОГРАД)
ГЛАВНА УЛОГА: РУЖИЦА СОКИЋ

Тешка и трагична прича о једној од највећих српских грумица Жанки Стокић преточена у представу „Жанка“ која се већ пет година изводи на сцени позоришта „Славија“
Знајући за ранији рад Ружице Сокић био сам уверен да ће моћи да изнесе лик маестралне Жанке Стокић. После првих десет минута моје мишљење се потврдило, а до краја представе сам био сасвим одушевљен.
Аутор представе и глумачка екипа су били заокупљени најтежим питањима из Жанкиног живота. Зашто је она тако поступила у време тешког рата? Да ли је могла другачије? Како су текла ислеђивања и пресуда комунистичке власти.
Пажња је бачена на моралне дилеме и уметнички израз Жанке Стокић, а не на анегдоте из њеног живота. У представи је веома сликовито описана стална борба између идеологије и уметности. Исто тако приказано је често страдање уметника од стране власти, што је до сада код Срба потврђено у много наврата.
Посебну упечатљивост представи даје маестрална глума Ружице Сокић која је на антологијски начин дочарала унутрашње дилеме Жанке, њену опсесију да се врати на „даске које живот значе“ и тешке нападе шећерне болести. Изванредна је и глума ветерана српског глумишта Милана Цација Михајловића који нам верно преноси лик Бранислава Нушића.
Највећа вредност ове представе је у томе што не доноси не само биографију Жанке Стокић већ се бави и дубљим питањима уметничког живота.

ВЛАДИМИР ПЕТРОВИЋ

Advertisements

4. фебруара 2011. - Posted by | Број 19

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: