Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Филмска критика-Монтевидео, Бог те видео

РЕЖИСЕР: ДРАГАН БЈЕЛОГРЛИЋ
ЗЕМЉА: СРБИЈА
ГОДИНА: 2010.

Филм „Монтевидео, Бог те видео“ сигурно је најпријатније изненађење прошле 2010. године. На бископским благајнама обара све рекорде посећености и радо га гледају сви социјални слојеви друштва. Побрао је углавном позитивне критике угледних филмских критичара. У чему је тајна?
Многи су показали скепсу што се Драган Бјелогрлић појавио са друге стране камере. Ипак он је бриљирао показавши многим „познатим“ режисерима како се у ствари прави добар филм. Одгонетка тајне филма је јако једноставна. У овом депресивном времену једним филмом враћена нам је нада. Показано нам је како смо некада а како можемо и сада да будемо добри у свему. Без патетике и малициозности приказано је оно најлепше из Србије. Посебну чар овом филму даје интерсовање готово сваког Србина за фудбал. А управо овде је приказан почетак српског филма који је био витешки спорт. Фудбал су играли ветерани рата, понеки са прикаченом Карађорђевом звездом, искључиво и једино из идеала. Није било маркетинга, размажених фудбалера, богаташа и закулисних игара. Навијачи су из свег срца подржавали свој тим за разлику од ових данашњих. У томе је и прави значај овога филма.
Окупившу сјајну младу екипу глумаца уз одличан сценарио, топле боје и одличну сценографију Бјелоглић нам је испричао топлу, другарску причу о почецима фудбала у Србији. Такође показао нам је да смо у овом новом времену заборавили исконске вредности и да никада не треба да поверујемо да смо народ никоговића.

ВЛАДИМИР ПЕТРОВИЋ

4. фебруара 2011. - Posted by | Број 19

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: