Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Боривоје М. Карапанџић

У петак 16/29. априла, у 90. години живота, у Кливленду (САД), уснуо је у Господу велики српски прегалац и национални радник, Боривоје М. Карапанџић, сарадник нашега братства и часописа „Глас са Цера“. Рођен је 1921. у Ваљеву, а основну школу и гимназију завршио је у Бијељини, где му је отац службовао. Дипломирао је на учитељској школи у Шапцу.
Услед патриотског и патријархалног васпитања, већ као средњошколац приступа покрету Збор, а током рата се бори у редовима Српског добровољачког корпуса. По капитулацији Југославије и образовања Недићеве владе „Народног спаса“, генерал Милан Недић га је поставио за новинара у Централном прес-бироу Председништва владе, где је био до јесени 1944. г. када је са Српским добровољцима отишао у Словенију а одатле 1. маја 1945. г. у Италију и пролеће 1947. г. у Немачку.
Као емигрант, боравио је у логорима у Италији и Немачкој, где се и оженио, да би 1950. емигрирао у САД. Доласком у Америку завршио је Земљишну инжињерску школу и био геометар града Кливленда и државе Охајо све до пензионисања. Карапанџић је један од најплоднијих српских емигрантских писаца. Аутор је 35 књига, претежно историјске тематике, од којих је најзначајнија „Грађански рат у Србији 1941-1945“.
Уз штампање књига 45 година издаје повременик „Књижевни весник“ с којим одржава везу са читаоцима широм света. Последњих година, иако крхог здравља, био је сарадник у часопису „Глас са Цера“. Последњи свој интервју дао је магазину „Геополитика“, који је објављен у броју 41, маја 2011. Сахрањен jе у Кливленду, где је провео и стваралачки и радни век. Са супругом Љиљаном, имао је шесторо деце
Нека је нашем чика Бори слава, а Бог да му душу прости и усели је у Царство Небеско.

МИЛАН СТАРЧЕВИЋ

Advertisements

28. маја 2011. - Posted by | Број 21

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: