Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Ноћ историје и уметности

У Београду као и у десетини српских градова одржана је традиционална културна манифестација „Ноћ музеја“. Љубитељи историје имали су прилику да током ове бесане ноћи на преко 60 локација погледају сведочанства о историји нашег поднебља од античких времена па до дана данашњег. Заиста су изгледали импресивно редови испред музеја који код нас нажалост током осталих 364 дана немају ни десети део такве посећености.
Једна од најзанимљивијих изложби током ове ноћи била је у недавно реконстуисаној Кули Небојши. Тематски уређени спратови посетиоцима су открили само мали део историје ове куле која је један од највећих симбола страдања Срба под Турцима. Пројекције филмова на зидовима куле, екрани на којима можете додиром померати текстове који описују историју овога места, као и огледала у којима се пресијавају слике страдалника, оставиле су посетиоце без даха.
За „магију“ су били задужени студенти Хемијског факултета који су уживо демонстрирали како се прави филмска крв, као и како се ствара ефекат магле (погледати слику).
За све оне који имају страст према техници идеално место је било Музеј науке и технике. Компјутери величине целе собе, кућни апарати старости и преко 50 година, а у исто време и соларни пуњачи за мобилне телефоне показали су брзи развој науке.
Изложба слика Моме Капора под називом „Београдске приче“ одржана је у Дому војске. На овој изложби могле су да се виде Момине слике инспирисане Београдом, као и низ портрета његових савременика.
У недавно отвореној вили краља Петра организована је изложба слика Оље Ивањицки. Изложени су Ољини омажи великим уметницима. Примена нових технологија упознала је на до сада невиђени начин одушевљене посетиоце са делом краља Петра Кађорђевића (погледати слику).
Масовност публике, као и њихова одушевљеност показала је да музеји нису стара заборављена места пуна прашине и паучине, већ места сусрета прошлости и садашњости, као и визионарства. Остаје само да таква посећеност буде током читаве године а не само током једне ноћи.

 

ГЛАС СА ЦЕРА-КРЕАТИВНИ ТИМ

Advertisements

28. маја 2011. - Posted by | Број 21, Култура

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: