Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Руски дом

Популарно назван Руски дом, „Руски центар за науку и културу“ стециште је већине заједничких српских и руских културних веза и пројеката. Налази се у центру Београда у улици краљице Наталије.
Идеја за подизање оваквог центра сазрела је доласком многобројне руске емиграције после октобарске револуције 1917. године. Схвативши важност овог пројекта идеју су подржали краљ Александар Карађорђевић, патријарх Варнава (Росић), академик Александар Белић, као и најутицајнијни Срби тог времена. Пројекат за зграду је урадио талентовани руски архитекта В. Ф. Баумгартен, а завршена је 1933. године. Руски дом је отворен 9. априла исте године у присуству краљице Марије Карађорђевић, чланова краљевске породице, као и многобројних званица из културног и друштвеног живота. У то време Руски дом је носио назив „Император Николај II“ у спомен на убијеног руског цара.
Са извесним прекидима Руски дом је радио све до Другог светског рата. Доласком комуниста на власт, ситуација се драстично променила. Већина руских емиграната је отишла из Србије, а друштвена клима је промењена. Југословенске власти Руски дом предају на управљање Совјетском савезу. Мења се његов назив и делатност и постаје Дом совјетске културе.
Ситуација се мења по распаду Совјетског савеза. Године 1994. Руски дом добија данашње име и концепцију. Судбину нашег народа следио је и Руски дом. Остало је забележено да је Руски дом једна од ретких културних институција која није прекинула нити отказала ниједан програм за време НАТО бомбардовања 1999. године. Поједини програми су одржани под сјајем свећа пошто је електрична енергија била искључена.
Данас је Руски дом један од 44 центара руске културе у целом свету. Редовно се организују концерти руске етно и духовне музике. Честе су пројекција руских класичних филмова, као и актуелних наслова.
Руски дом поседује библиотеку која броји преко 50.000 хиљада књига. Нажалост библиотека Руског дома која је пре Другог светског рата имала 70.000 књига изгубљена је у неповрат. У Руском дому можете завршити и курсеве руског језика.
Због своје огромне делатности на повезивању братског српског и руског народа овај дом је постао једна од омиљених културних институција Београђана, као и пример какви би српско-руски односи требали да буду.

 

ИВАН ГРБИЋ

Advertisements

28. маја 2011. - Posted by | Број 21, Историја

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: