Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Хортијевска рација (2)

Новосадски геноцид

Хортијеве хорде погубиле су у такозваној Новосадској рацији преко 4.000 људи, од којих је мање од половинe идентификованo прегалачким ванинституционалним радом поклоника истине (идентификовано 2.081 особа по имену или појединим биографским одредницама). Међу жртвама је најмање 324 младих људи до 18 година (од чега 128 деце до 10 година) и 65 особа преко 70 година, што укупно чини 18.91% идентификованих новосадских жртава хортијевског геноцида. Поред бројних домаћица, убијена су 32 студента, 92 чиновника, 157 трговаца, 32 службеника, 20 адвоката, 19 лекара и 22 учитеља.
Да је Миклош Хорти са својим највишим органима знао што се догађа у Бачкој јасно је из примера Жигмунда Хандлера који је одјурио у Будимпешту када је започео покољ у Чуругу да интервенише код власти и објасни да је по среди нека грешка услед које страда недужно становништво. Хандлер и многи други нису могли да поверују да је безразложан масакр могућно извести у организованој Хортијевој држави. Будимпештанске власти су погубиле доктора Хандлера у затвору, а његова породица је побијена у Новом Саду трећег дана крваве „Рације“, 23. јануара 1942.
Првог дана такозване „рације“ мађарска војска и жандармерија су уништиле најмање 45 особа од којих су најмлађи: Бернат Рајх (3 месеца), Руди Голдштајн (2 године), Бењамин Штајн (6 година), Ноеми Глик (7 година), Голдштајн Александров и Илонкин син (7 година), Мира Рајх (8 година), Андор Штајн (9 година) и Фрања Гринвалд (10 година). Другог дана покоља побијено је најмање 48 грађана од којих су најмлађи: Пуби Краус (стара 2 године), Мирко Краус (3 године), Марица Гонђа (6 година), Краус Јелисавета (7 година) и Шенбергер Малка (7 година). Трећег дана истребљивачког похода, 23. јануара 1942. истребљен је највећи број жртава „чешљања терена“. Необележено стратиште „Штранд“ данас служи искључиво за зимске и летње радости. Током протоколарних свечаности не спомиње се та кланица, једна од најстрашнијих у Другом светском рату, нити се каже иједна реч о убијеном Грку, 1.250 идентификованих жртава јеврејског порекла, најмање 40 жртава мађарског порекла, Ибру Пазаљи. Не спомену се имена праведних седморо жртава немачког порекла, две жртве пољског презимена (Метраш), 32 особе руског порекла, најмање четворо Словенаца (Карел Мољк, Павел Ограјеншек, Ива Поточнић и Ђурђина Ченче), најмање 24 Хрвата, једна жртва чешког презимена (Ваштар) и други који су идентификовани на основу до сада расположивих извора.
Значајно је да је у „Новосадској рацији“ идентификовано 214 јеврејских омладинаца и 110 младих из других народа. Страховит број јеврејске омладине доказује посебан лов на Јевреје и Хортијево настојање да се додвори вођи нациста и његовим сателитима (НДХ и Словачкој) и истреби Јевреје. Пошто се јављају тезе како највиши државни органи Мађарске нису знали ни имали утицаја на ток „Рације“ на терену, важно је имати на уму први пасус Објаве после „Рације“ коју је потписао војни командант, који каже да га је 23. јануара увече посетио градаоначелник са представницима грађана и замолио да „по завршетку истраге против комунистичких партизана и осталих непријатеља мађарске државе, коју нам је наредила мађарска краљевска влада, што пре успоставимо мир у граду“. Седницама мађарске владе присуствовао је увек регент Мађарске.

„Рација“ у Србобрану

Приликом мучења грађана Србобрана, који су након априлског терора 1941. године доживели нови талас невиђеног прогона 25. јануара 1942, од последица мучења издахнули су: трговац Паја Тамбурашев, учитељ Карло Флајшман и месар Исидор Шијачић.

„Рација“ у Кисачу2

Дана 26. јануара 1942. године хортијевци су покушали да акцијом „рације“ похапсе кисачке припаднике отпора. Одвели су 150 становника, међу којима супруге тих припадника који су целог рата успешно измицали потерама. Већина интернираних Словака, према исказу Павела Бартока, није се вратила после „рације“.

Бечејска рација

Последња карика у ланцу ужасног геноцида је систематски покољ становика Бечеја. Пошто је град био чврсто у рукама окупатора, наизглед није било разлога за покољ, али… Примамљивост пљачке и теза да за Србе постоје три места – „вешала, Дунав и Тиса“ – нису давали мира хортијевцима, упркос томе што је међу локалним мађарским становништвом постојао јак отпор погрому. Многи нису послушали добронамерна упозорења мађарских суседа да се склоне, пошто нису веровали да је тако нешто могућно у градићу који одувек одише складним међунационалним односима.
Пошто нису успели да међу људима изазову злу крв, хортијевци су се досетили да истребе и опљачкају онолико колико им се прохте.
Иако је цео град после рата био свестан да је у Тису бачено „преко 300 људи“3, напори на фалсификовању историје уплели су се и у погледу Бечеја са циљем да се број смањи испод 300. До сада је идентификовано 410 жртава. Град је крајем јануара 1942. године изгубио 29 младих до 18 година старости (од којих двоје деце испод 10 година) и 4 особе преко 70 година (8.84% бечејских жртава). Окупатори су бацили под лед подбележника општине, војног референта, грађевинског предузимача, 44 трговца, 13 чиновника, 3 радника, 4 службеника, 15 занатлија, 5 лекара, 2 студента, 2 матуранта, једног гостионичара, 3 економа, једног књиговођу, 2 месара, шпедитера, 4 адвоката, итд. Четири жртве су активни припадници отпора хортијевској идеологији.

Прикривање размера геноцида

Министар у Хортијевој влади, Миклош Калаи, „признао“ је на заседању мађарског парламента да је убијено 2.550 Срба.4
После „Новосадске рације“ хортијевске власти су образовале Комисију за попис имовине. У присуству два сведока представници комисије су пописивали иметак „несталих“ са циљем да га присвоји држава.5
Према изјави мађарске владе, до 27. јануара 1942. убијено је 6 до 7 хиљада Срба.6
Неки тешко прихватају да је регент Мађарске знао за „Рацију“. Радије верују да су геноцид починиле војне трупе без Хортијевог знања и одобрења. Међутим и „неверне Томе“ остаће без аргумената пред доказом који је открио енглески историчар Макартни. Тај писани документ недвосмислено указује на то ко стоји иза покоља нашег становништва у Бачкој!
Када се у Мађарској очекивало покретање судског поступка против виновника „Новосадске рације“, Хортијев шеф Војне канцеларије, генерал Лајош Керестеш-Фишер, брат тадашњег министра унутрашњих послова, пише охрабрујућу поруку једном од главнооптужених – Ференцу Фекетехалмију Цајднеру. У писму које је Макартни пронашао после рата Хортијев шеф војне канцеларије поручује Цајднеру: „Чак и ако буде отворена истрага, Хорти ће стајати иза Вас“.
Допис Цајднеру прецизно осликава чудовишно лицемерје Миклоша Хортија! „Чак и ако буде“ – указује да је Хорти радио свим силама да се истрага не покрене. Стога није чудо што ће касније наложити да се она обустави. „Хорти ће стајати иза Вас“?! То ће рећи: стајаће иза убица, пљачкаша, силоватеља, антисемита, србомрзаца и словеномрзаца које је предводио Цајднер!
Писмо Хортијевог шефа Војне канцеларије раскринкава намесника Мађарске и целовито приказује геноцидно лице и мржњу према свему што није мађарско – „непоузданим елементима“ за које он нема ни трунке осећања или милости!

Крај

АЛЕКСАНДАР ВЕЉИЋ

Извори и напомене:

1. Сећање Ивана Нинића, нећака Жигмунда Хандлера (код аутора)
2. Александар Вељић, Рација-заборављен геноцид, стр. 281
3. Исказ Милијане Милићевић у Рибници 13. октобра 2007. (код аутора)
4. Из чланка у Pesti Hirlap од 10. јула 1942. цитирано у Наведеном делу Данила Урошевића, стр. 6
5. Маленчић Родољуб, Црвена грудва (поглавље „Црвени печат на соби“)
6. Зборник докумената НОР, том 1, књига 17, 43 цитирано у књизи Вере Јовановић, Сликар Богдан Шупут, стр. 170

Advertisements

28. маја 2011. - Posted by | Број 21, Историја

1 коментар »

  1. Za svako poštovanje je to što radite, ali mislim da te straviče događaje treba nazvati pravim imenom tj. „GENOCIDOM“ i u tom pravcu se treba boriti za istinu,jel umjesti njih hoće sad u ovo vrijeme da proglase i prikažu Srbe kao genocidni narod, da zamjene teze,
    S poštovanjem Miroslav Drndarević,Banja Luka

    Коментар од Miroslav Drndarević | 31. маја 2011. | Одговор


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: