Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Памти Србијо, и покај се

Седамдесет година је прошло од када је српски народ подигао барјак слободе. Слободу Србинову напали су тада фашисти, комунисти, криминалци, профитери, усташе и Арбанаси. Мало је тада било смелих, спремних да бране и одбране најскупљу српску реч – Слободу о којој сатка дивне речи родољуб наш, Антоније Ђурић.
Драгољуб-Дража Михаиловић у народу назван Чича хтео је и знао како се то чини и како се брани слобода. Али како то често бива на овом свету, против таквих се непријатељи удруже да би сломили њихову идеју и слободу. Свим средствима трудили су се да и чак после његове смрти његов рад оцрне.
Дража је дигао устанак трећи пут у српској историји. Нисмо га препознали. Убили смо га, а пустили Вараву разбојника. Тад су ћутали и народ, и официри, и интелектуалци, и првосвештеници. Знало се да ћемо несрећу дочекати.
Седам деценија после, исти нам непријатељи исто раде, опет удружени и опет прогоне и хапсе, убијају и укидају слободе. И опет ћуте народ, официри, интелектуалци и првосвештеници. И знамо да ћемо несрећу дочекати.
Ми који знамо епопеју синова слободе дужни смо да се сећамо и сведочимо другима истину о њима, ако не зарад нас онда зарад наших потомака.
Сећање на ове великане је окосница деловања нашега Центра. У храму Светог цара Николаја ће се свакодневно читати молитве за покој њихових напаћених душа. Такође увек ћемо се трудити да у потпуности осветламо њихово историјско деловање.
За Петровдан ове године наш Центар ће заједно са великим бројем поштовалаца дела Драже Михаиловића постављањем плоче на планини Цер обележити место са којег је кренуо устанак у Западној Србији под командом великог Драгослава Рачића.
У овом броју листа имате прилику да прочитате низ до сада непознатих тектова који бацају потпуно ново светло на рад Драже Михаиловића. Књижевница Ребека Вест позната у целом свету по свом великом таленту и раду посветила је неколико редова мученичком Дражином животу. Велики српски песник и родољуб Јован Дучић, прогањан и цензурисан од стране комуниста, осветљава историјску улогу равногорског покрета. Највећи Србин, после Светог Саве, Свети владика Николај у до сада мање познатом писму премијеру Велике Британије Винстону Черчилу описује Дражине духовне карактеристике.
Нека овај број „Гласа са Цера“ буде уместо свећа воштаница упаљених за покој Драгољуба Михаиловића-Чиче, његових сабораца и свих оних који живот положише на олтар отаџбине.
А ти Србијо, памти децу из утробе твоје, коју си на Голготу послала, памти и покај се док те још има.

ПАНТЕЛИЈА ПЕТРОВИЋ, главни и одговорни уредник

29. маја 2011. - Posted by | Број 21, Уводник

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: