Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Вера, слога и поштење српско су спасење

Српска православна црква Светог Саве у Лондону освећена је 29. јуна 1952. године. Чин освећења цркве обавио је свети владика Николај Жички, који је долетео чак из Америке, у присуству Његовог Височанства краља Петра Другог, који је био дошао из Француске и свих чланова дома Карађорђевића, свештенства и Срба са свих страна британског острва.
Црквена општина у Лондону је основана 1942. године. Много је добротвора и неуморних националних радника који су учествовали у изградњи Цркве, али ћемо овде поменути име велике српске добротворке још из времена ратова за ослобођење Лејди Пеџет. Ова племенита Енглескиња је велики добротвор цркве Светог Саве, подигла је спомен – плочу ђенералу Дражи Михаиловићу и дала велики прилог не само у новцу него и у стварима, од тепиха и завеса до намештаја и осталих потреба за цркву и дом владике Николаја.
Горостас српског православља, свети владика Николај, после освећења цркве остао је међу Србима у Лондону осам недеља. Одслужио је четрнаест светих литургија са беседама и свакодневно је у разговорима са Србима давао поруке, од којих ми је у сећању остала једна:
„Српска православна црква, није она моја ни твоја него наша. Наша заједничка светиња, мајка утешитељка, помиритељка… Она укључује све православне Србе и не искључује ни једнога, осим оног ко је сам себе искључио својим непокајаним безбожништвом. Она прима све под свој кров, али она не може да стане под кров ни једне партије, јер су партије привремене, а Црква је вечна.
Као православна, она негодује противу оних коју су немарни и лабави у вери, а као српска – негодује противу оних који се стиде имена српског.
Молим вас, браћо, најзад, при растанку да чините све што можете за част садашње генерације. Да би будуће генерације могле узети нас за пример, као што ми узимао прошле српске генерације себи за пример. И не заборавите ону сељачку реч:
Вера, слога и поштење српско су спасење!“

ЗАПИСАО: ДРАГОЉУБ МАНЧИЋ

24. јула 2011. - Posted by | Број 22, Духовност

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: