Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

ТВ критика: Горки плодови

РЕЖИСЕР: СИНИША КОВАЧЕВИЋ
ЗЕМЉА: СРБИЈА (2008)
ЖАНР: ТВ СЕРИЈА/ДРАМА
ГЛАВНЕ УЛОГЕ: ДРАГАН ПЕТРОВИЋ ПЕЛЕ, НЕНАД МАРИЧИЋ, ЉИЉАНА БЛАГОЈЕВИЋ, ТАНАСИЈЕ УЗУНОВИЋ, КАЛИНА КОВАЧЕВИЋ, ИВАН БЕКЈАРЕВ

Последњих неколико година жанр драме је занемарен у српском ТВ стваралаштву. Са друге стране стваране су релексирајуће, безидејне серије са пренаглашеним оптимизмом по партијском задатку, типа „Бољег живота“ и „Срећних људи“.
Појава „Горких плодова“, па чак и њена реприза (ових дана на РТС-у) шокирала је све. Иако је велики број људи прижељкивао да се коначно појави озбиљно уметничко остварење, изгледа да немамо стомак за сасипање истине у лице. Сви смо ми сведоци лоповлука, неморала, порока и краха свих вредности. Ипак већина телевизију схвата као средство релаксације, а не приказивања стварности.
Оштрим резовима Синиша Ковачевић је у изванредном сценарију представио све чиниоце савременог друштва. Кроз фасцинантну причу представљен је живот од председника политичких партија до проститутки и турбо-фолк певачица, лучких радника, врхунских уметника, просјака, полиције, новинара и нарко-дилера.
Врхунска глума доајена српског глумишта одлично је изнела Ковачевићев сценарио. Драган Петровић Пеле у улози професора показао је сналажење и падове врхунског уметника у транзиционим временима.
Са друге стране Љиљана Благојевић је изнела лик жене која се бори за своје интересе не презајући ни он чега.
Невероватна је трансформација Калине Ковачевић од заљубљене и срећне девојке до наркомана који доноси бол и патњу свима који је воле.
Требало би још и поменути маестралне улоге Танасија Узоновића као политичира, као и Горана Султановића и Ивана Бекјарева као бескућника.
Невероватно опчињујућу музуку за серију је компоновао Бора Дугић, мешајући елементе електронске музике са класиком.
Генијална режија Синише Ковачевића тера вас да на сваку сцену реагујете емотивно. Измешана осећања туге, беса, радости, поноса мењају се из сцене у сцену.
Са правом названа „Горки плодови“ ова серија показује праву слику данашње Србије. Земље са херојском прошлошћу и племенитим људима која је допустила да је распарча и уништи најгори олош.
Стога не треба жмурити и избегавати истину. Што пре схватимо у каквој смо заиста ситуацији, пре се можемо избавити из ње. У том контексту и треба посматрати ову ТВ серију.
Исто тако она је и лирска суза за несталом племенитошћу и моралом којега више нема.

ВЛАДИМИР ПЕТРОВИЋ

24. јула 2011. - Posted by | Број 22, Култура

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: