Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Друштвена критика

Прослава маестралне победе српске војске над Аустроугарима одржана је и ове године. Уприличен је свечани програм, али ипак је примећено одсуство било ког из државног врха, изузев неког државног секретара. Да ли је ово могуће?!
У читавом свету на сваку годишњицу великих историјских догађаја организују се прославе уз учешће државног врха и високих званица. Рецимо погледајмо прославу 25. маја у Москви. Сваке године на централном московском тргу окупљају се стотине и стотине хиљада људи који једнодушно прослављају херојство свог народа и са пијететом захваљују својим прецима за слободу у којој данас живе. Свако ко је икада гледао ову прославуостаје запањен како руски народ поштује своју историју.
Код нас је потпуно обрнути случај. Херојске битке из Првог светског рата потпуно су бачене у заплећак. Изгледа да смо врло незахвалан народ.
Запањујући је податак до којег је недавно дошла једна агенција за испитавање јавног мњења. Наиме 70 % Срба не зна које године је била Церска битка. А тек ко је у њој учествовао посебно је питање. Кривицу за ово поред нас незаинтересованих, сигурно сноси и школство, држава, а не треба заборавити и комунизам који је чинио све да се српска прошлост заборави.
Ипак то треба што пре променити. Целокупни државни врх, а посебно председник требају да буду у првим редовима оваквих прослава, а држава треба да стално подсећа свој народ на херојску прошлост.

ИВАН ГРБИЋ

1. октобра 2011. - Posted by | Број 23, Друштво

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: