Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Само мало добре воље

Имам ту срећу да сам доживела и своје трреће доба. Да, срећу, јер свако животно доба има своје радости, нормално и туге. Један песник је то лепо и врло сликовито описао: Живот је као река. На извору је брза, плаха, бучна. Полако силази у равницу, шири се, обале су далеко једна од друге. Споро тече даље све шира, спорија… На свом ушћу је већ једна спора, пребогата водом, река која се мудро мири са својим крајем; ту је обично море и нека мирна лука. Такав је и наш живот. У младости плаховит, брз, нестрпљив, само негде журимо. У средњим годинама полако нестаје те бучне ужурбане младости да би неосетно дошли до оног животног тренутка када схватимо да смо увелико у трећем добу. Многи се плаше старости.
Уназад вековима разни мудраци и научници су се трудили да пронађу „еликсир младости“ не би ли тако одложили старост. Зашто? Свако животно доба треба преживети у складу са самим собом. Наћи ону скривену унутрашњу лепоту и уз мало среће бити задовољан и испуњен правим божанским миром који се прелива на све око нас. Ко то успе, задовољно се буди ујутру и радује сваком новом дану. То осећају и они из непосредне близине. А, потребно је само мало добре воље. Овом реченицом, као чаробним штапићем, умирим нервозне путнике у препуном аутобусу. Само мало добре воље потребно је и у подужем реду у пошти, банци… Свуда, чак и са својим укућанима, посебно са својим унуцима. Нисте ваљда заборавили да сте и ви некада били деца, млади, нестрпљиви; жеље огромне а могућности мале…
Нисам заборавила да сам као дете желела желела да будем космонаут. Била ми је мала и тесна ова наша стара добра планета па сам мислила да ће бити фантастично да се винем у тај бескрајни свемир.
Ох, младости, младости пуна маштања, романтике и заноса. Али живот тече даље (као река) дођу и те средње године, обавезе на сваком кораку а време одмиче. Све се постигне уз добру организацију: миран породични живот, успех на послу, деца расту… Сви су хвала Богу здрави и задовољни.
Деца завршила школе, нашла своје место под сунцем, журе да постигну што више, јер док трепнеш, стиже пензија а са њом и први здравствени проблеми. А деца? Они иду нашим стопама и тако се понавља онај вечно неуништиви животни круг. Гледамо те наше драге унуке како пуни животне снаге, пуни планова и хтења полако освајају овај свет. Све мање имају времена за нас. То је нормално! Ко то на време схвати биће задовољан а не пун једа, беса и саможивости „на ову данашњу младеж“ која никако није онаква какви смо ми били. Ух, издаје нешто памћење! Зашто смо заборавили какви смо били према нашим бакама и декама. Пустите их нека рашире крила и крену у живот дишући пуним плућима. И ту треба имати (оно моје) „само мало добре воље“. Није узалуд речено да на млађима свет остаје. Кад је тако, имајмо разумевања.
Неће после нас наступити потоп. Доћи ће млади, лепи, образовани, стручни и способни људи. Нису пали с’ Марса, па то су она иста наша деца којој стално нешто приговарамо и замерамо. Уз само мало добре воље, бићете задовољни и ви и ваши потомци. Открићете сву ону радост живљења и радовати се малим стварима јер „срећу чине мале ствари – велике се ретко догађају“. Ко ово схвати и прихвати да је много лепше прочитати неку добру књигу, отићи недељом у цркву, прошетати градом, отићи неком драгом у посету а сваком непознатом, кад нам се обрати, љубазно одговорити и наградити га осмехом – то је лепота живљења у трећем добу. Знам, многе ствари нам кваре леп и сунчан дан, али, то су неизбежни тренуци који су ван наше снаге и моћи. Да, само мало добре воље и наћи ћете сву ону лепоту и спокој тако потребан сваком а посебно неком који се тешко мири са разним недаћама и несрећама.
Знам да живимо у тешком времену за цео наш народ. Али уз мало позитивног и оптимистичног гледања на живот, све бива лакше. Нико не воли намргођене и увек зловољне људе око себе. Зато, само мало добре воље и видећете колико ће вам живот бити лепши и садржајнији. Ваши унуци ће вас радо посећивати уносећи у ваш живот ону младалачку свежину и радост. Па младост је наша будућност!
Немојте да вас обесхрабри ако и поред свега, доживите неуспех. Следећи пут биће боље, само мало добре воље…

СЛАВИЦА СТАНИСАВЉЕВИЋ

1. октобра 2011. - Posted by | Број 23, Друштво

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: