Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Трагови безбожних смрде нечовештвом

Беседа протојереја Марјана Кнежевића, старешине цркве Светих апостола Петра и Павла, у Ставама

„Бич Божји излио се на читаво човечанство између два светска рата у размаку од двадесет година“, како рече Свети владика Николај Лелићки. У народној легенди остало је записано да бег Костадин замера три нечовештва Краљевићу Марку, а данас примећујемо да их ваљевски крај има и више. Ако се узме у обзир да је овде на неки начин центар православља, етнички чисти Срби и најправославнија општина у Србији, да се у Божићним и Васкршњим постовима причести мноштво народа, и стога ако смо ми центар православља треба да будемо светлост свету и со земљи, као православни хришћани, као они који су пронашли пут у живот вечни, да би се када затруби труба нашли са десне стране престола Божјег.
А која су то нечовештва која нас на том путу ометају и не дају нам да дођемо тамо где правда влада, где нема материјалног сунца, него где је сунце Христос? Ево конкретно у Ваљеву, на стадиону Крушиково, био је манастир Градац из времена краља Милутина. Доласком безбожних комуниста на власт, манастир је оскрнављен. Ту се играло, певало и пировало, у име лажне љубави братства и јединства, у име некога непомјаника, жреца и бога масонског.
И данас ту постоје зидине које је војска 50-их година прошлог века минирала и растурила, а тамо где је некада био олтар сада се налази ве-це. Како су играли лопте око храма, који је имао чак и водени оклоп и био утврђен, тако су и бомбе НАТО пакта играле коло око Ваљева и Крушика. Ваљевци и околина још увек удишу смрад осиромашеног уранијума, тешких и лаких метала и других отрова. Ако се играмо са светињом светиња, по народу удара. То је једно нечовештво, кога се ретко ко сети, да су и дан-данас стадион и ве-це тамо где се налазио храм и престо, да су гробови разрушени као да су их свиње разориле, да би се ту играло и певало на српским гробовима, гробовима ктитора, велможа, кнезова и осталих бораца за Крст часни и слободу златну у тим временима.
Друго нечовештво јесте манастир Грачаница из првих векова хришћанства. Замишљено је да се направи брана која ће у наредних тридесет година да топи земљиште око манастира. Прво су урадили 30 метара бране, у међувремену је неко потписао да се не дира светиња. Касније су самоиницијативно наставили радове и натерали епископа Јована или Лаврентија да се сагласе са тим чином као да је то њихова очевина, а зна се чија је црква – Божија и народна. Кад се подигне престо у храму, тада он добија анђела чувара који га чува до краја света. Нама је најзначајнија светиња која се не може ни продати ни проценити, јер је светиња нешто непроцењиво. Зато, замислите колико може да се процени анђео који чува престо, и не само у Грачаници него где год постоји црква. Ту анђео стоји, чува, моли се да се неко сети ту за почетак да подигне Крст, а касније да се подигне и храм. Где се само једна литургија одслужила, то се осветило. Јер, каже Свети Јован Златоуст, да је највеће дело које се може учинити на земљи, да се буде на светој литургији и да се причести. Зашто? Зато што ни анђели немају то право да служе него да саслужују, да не буду чиноначелници, кад је велики ход или кад се поје. Ето, то је друго нечовештво, што се жели уништити манастир Грачаница, потопити, разрушити, као кад свиње дођу и узору или преору воће. Све се то ради свесно, пошто је Ваљево центар православља, највише православних има у њему, да се „потопи“ ако не може 100 000, онда барем једно 10 000-20 000 Срба, да се укине с гласа и да их нема.
Треће нечовештво је на хиљаде неоткривених и неопојаних гробова за које су одговорни сви властодршци од Броза па до данашњег дана. Трагови безбожних смрде нечовештвом, не желећи да нам кажу колико су убили, а право још увек немамо да завиримо у архиве. На тим гробовима су подигли зграде, стадионе, објекте, а у међувремену још увек копају и роваре као крмад, и даље зидају зграде над костима да прикрију свој злочин, као да Бог, Онај који је створио око, не види, који је створио ухо, да не чује. Господ види и чује, али савест некад и духовне очи многих се успавају да не виде шта се збива, па тако ради свако свој посао, а задатак свих Срба је да брину о светињама својим, да их не скрнаве безбожни Срби, или несрби који су се одметнули од своје пранђедовске вере да буду рушитељи својих светиња. „Свака стопа гроб до гроба, где год прођеш свето гробље где почива српско робље“ (Св. владика Николај). Свака стопа је у истину у Србији гроб до гроба, али ако ми гробове тих витезова и светаца преоравамо и играмо лопте на њима, Господ допусти да и бомбе играју по нама, да се затре неко покољење јер они су на небу Свети мученици за Крст часни и слободу златну. Они су у слави Божјој, па и кад њима буде прекипело због наших грехова они ће рећи: „Господе, хајде овај изрод нашег имена и племена склони, јер мисле они да је преко плота боље и да је тамо нека друга вера благотворнија и благодатнија од вере отаца, витезова и светаца, од вере отаца, витезова и светаца, од вере православне.“
Потребно је да сваког од нас боли свака рана, свака рана сваког Србина у Србији и широм српских земаља, свака рана у свету шта се збива. Љубав је показатељ вере наше, јер ако љубави немамо православци нисмо, а ако љубави имамо онда ћемо да бринемо за све и за сва. Првенствено да бринемо да се у нашој земљи сва нечовештва залече. Свети владика Николај је рекао да ће манастир Грачаница имати искушења ако потопе ту светињу, која је, ко зна колико, одњихала духовно витезова и светаца који су у Царству небеском. Онда ће Господ да понови, биће реприза пређашњих времена, па ће доћи Албанац, Кинез, Индијац, Американац, и ко зна ко, да нас овде учи реду, да ли смемо да викнемо на куче или маче, шта је демократија, а шта није.

ПРОТОЈЕРЕЈ МАРЈАН КНЕЖЕВИЋ

1. октобра 2011. - Posted by | Број 23, Духовност

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: