Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Мађарски злочини над Србима 1941.

Окупација Бачке априла 1941.

Последња јединица разбијене југословенске војске која је прошла кроз Нови Сад био је трећи коњички пук из Суботице. Резервиста, мајор Поповић, учествовао је у дизању новосадских мостова у ваздух. Два дана у Новом Саду није било војске, а какав-такав поредак одржавала је државна полиција која ће окупатору предати власт.

Априлски покољ 1941.

Мађарски окупатор је ушао у Нови Сад из правца Бачке Паланке због страха од догађаја у Сиригу. Професор доктор Милан Рунић тврди да је главни узрок тог окупаторовог потеза (који крије наша историографија) била опсесија хортијеваца да у Новом Саду има четника. Услед тога и због отпора на који су наишле у Сиригу, окупаторске снаге су ушле из правца Бачке Паланке кроз Футошку улицу. Тек у поподневним сатима је мађарска војска ушла у Темеринску улицу дознавши од домаћих Мађара да је тај део града, Салајка, насељен српским становништвом и да се ту наводно крију четници. Окупатор је наредио да капије остану отворене и заређао по кућама.
Иако стварних четника није било, пекар Ставра из Гундулићеве улице, четник из Првог светског рата, са тавана је једном пуцао на „штуку“ која је летела према Београду, што је вероватно послужило месним Мађарима да оптуже целу Салајку за четништво, иако је Ставрина жена била Мађарица. Хортијевци су побили Салајчане у потезу до Кисачке улице. На углу Доситејеве и Алмашке улице, на стоваришту пекаре „Шаран“ власнице Александре Коларски, остала је хрпа лешева. У априлском погрому је само на Салајки и Подбари истребљено око 700 Срба, о чему сведочи Јелка Брзак, гробарева кћерка, која потврђује да су сви лешеви тих страдалника погребени на Алмашком гробљу. Војна енциклопедија наводи да је 15. априла 1941. године у Новом Саду убијено око 720 људи, претежно Срба.
Током запоседања Бачке, услед инсценираних сукоба којима је створена привидна витешка битка „храбре“ мађарске војске са „четницима“, побијено је најмање 8.350 грађана. У политичком извештају Светозара Тозе Марковића од 10. октобра 1942. напомиње се да су хортијевци до октобра 1941. године погубили 15.000 душа, око 60.000 затворили у концентрационе логоре и протерали, а у јануарској Рацији 1942. побили „око 10.000 душа у Шајкашкој и Новом Саду“.
Преко 10.000 људи је опљачкано током априлске окупације. Вредност опљачкане имовине износи 539.251.271 предратних динара. Тим чином је прекршена Хашка конвенција (члан 46, 47. и 48.) из 1907. године за шта нико није одговарао, као ни за све друге нечовечности у Хортијевој такозваној Великој Мађарској. У „ужој“ Мађарској није поштеђена аутохтона српска заједница. Тело свештеника Милоша Апића из Сантова нађено је 25. априла 1941. године у дунавском рукавцу, изломљених удова и са два метка у глави. Истражни судија из Мохача је наложио обдукцију и тело је потом покопаноу највећој тајности. На стотине мађарских Срба је затворено, нарочито интелигенција. Одлуком генералштаба и Министарства унутрашњих послова, од српске и јеврејске интелигенције су састављени такозвани радни батаљони, а поједини Срби су стрпани у логоре. Априла 1941. у Марцалу је основан логор 440 у који су затворени многи „неповерљиви“ Срби, староседеоци Мађарске. Државна комисија за утврђивање злочина окупатора није могла да наведе прецизан број присилно регрутованих војника који су као „топовско месо“ жртвовани на Источном фронту, али „утврђује“ да је „страховит проценат“ погинулих.
Покрајинска комисија за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача у Бачкој и Барањи, утврдила је поименце 412 мученика који су издахнули услед зверских мучења у новосадској „Армији“.
Државна комисија је установила да је најмање 21.671 особа са територија окупираних од Хортијеве Мађарске отерана на присилне радове. Мађарске власти су поверљивим документима наложиле присилни рад са циљем да допринесу ратним походима нацистичке Немачке и да униште припаднике српског, словенских и јеврејског народа.
Према мађарским подацима, после 1918. године у Бачку се населило 2.675 добровољаца, 373 четника, 1.072 Словенаца, 36 Румуна, 186 Бугара, 35 Албанаца, 195 Чеха и Словака, 1.425 Руса и 851 других. Мађарска новинска агенција јавља из Суботице да је до 30. априла 1941. године исељено преко 10.000 људи и да треба истерати још најмање 100.000 Срба. Мађарска влада је од немачких окупационих власти у Београду затражила одобрење да протера 150.000 Срба из целе Мађарске, што јој није одобрено. Уместо у Србију, до краја маја 1941. године у кланицу НДХ, Јасеновац, протерано је 42.000 бачких Срба.
„Патрон Буњеваца“ (статус који је Хорти себи пришио) протерао је из Рате код Суботице око 1.500 Буњеваца, а у Бајмоку су његове трупе побиле неколико десетина припадника те етничке заједнице. Априла 1941. године је Национални савез инжењера и грађевинара Мађарске сачинио србомрзачки и буњевачкомрзачки Меморандум Делвидеки Отхон, у којем пише:
„Православно српство увек би било тело у телу нације, које заражава цео организам и само коренитим изрезивањем тога може се доћи до правилног лечења. Међу ове треба уврстити и Буњевце који нису одани Мађарској. Зато њих заједно са осталим непожељним лицима треба протерани преко Дунава и Драве. Напоље с њима!“
Преживели сведок мађарског логора „Барч“, Данило Урошевић, наводи да нису обележени гробови страдалника тог логора, па се за „више стотина умрлих логораша“ не зна где су закопани. О патњама у логору Шарвару сведочи „безброј крстова на шарварском гробљу и безброј необележених гробова ван гробља“. Непотписани аутор обавештајног документа Срби у „јужној Мађарској“ пише да је до 1942. године, када је тај документ написан, у мађарским логорима и затворима помрло или побијено око 2.000 душа.

АЛЕКСАНДАР ВЕЉИЋ

11. јануара 2012. - Posted by | Број 25, Историја

1 коментар »

  1. Zaista mi nije jasno. Saradnici nemačkog okupatora ili folksdojčeri su izgubili sva građanska i državljanska prava tokom i nakon 1945 godine, oduzeta im imovina i proterani su iz Republike Srbije, izuzev onih za koje se nije dokazalo da su služili u nemačkoj vojsci ili su bili pripadnici partizanskog bataljona „Ernest Hemingway“. S druge strane i Mađari su bili nacisti, saradnici nemačkog okupatora i sami okupatori i nisu proterani i nije im se desilo ko Nemcima folksdojčerima. Zašto?

    Коментар од Amir Čamdžić | 16. фебруара 2018. | Одговор


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: