Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Радост празника

Поштовани читаоци,
Налазимо се пред најрадоснијим хришћанским празником Божићем. Велика тајна оваплоћења Господа Исуса Христа и ове године се указује свима нама. Као витлејемски пастири ми морамо да је пригрлимо са немерљивом и чистом радошћу детета коме је ово задња прилика за спасење. Од чега требамо да се спасемо питаће се неко? Од савремене потрошачко – похлепне цивилизације која је своје пипке царила у наш живот, одређујући му своја правила и начин понашања. Та пошаст се труди да свим силама не само наш живот, већ и нашу дубоку веру замени љигавим прославама, утркивањем ко ће више новца потрошити на бесомучну куповину и уживањем у егоистичним страстима. Многи ће ову претњу схватити наивно али погледајте како је потрошачко друштво заменило благи и надахњујући култ Светог Николе са дебелим црвеним чичицом звани Деда Мраз. У данашњем времену нису битни елементи даривања: пажња, љубав и радост, већ да ли поклон има одговорајућу етикету и велику цену. Људи који су заварани овим шаренилом, а имају скромна примања у овим данима постају депресивни, не славе празнике, а честа су и самоубиства. Уместо да погледамо како су наши преци скромно у породичном оружењу и без много хвалисања славили Божић, ми гледамо неке друге народе, који се у божићним данима туку по супермаркетима зарад јефтинијих ствари. Време је да се у овим светлим данима окренемо породици, правим пријатељима и да напунимо духовне батерије за још једну годину.
Пред нама је нова 2012. година. Ова је била тешка и мучна у сваком погледу. Све смо више економски исцрпљени, становништво је незапослено, а плате мизерно мале. Неуспела државна политика ближи се све више и више свом заслуженом краху. Креће нови изборни циклус. Наредних неколико месеци осмехиваће вам се са свих ћошкова, новина, телевизије они који су вас довели у ову ситуацију. Сетите се свега тога када будете заокруживали име вашег фаворита на гласачком листићу. За годину пред нама кажу да ће бити још гора, а као да нешто може бити горе од ове ситуације. Ја вам не могу рећи како да је екомонски преживите, али вас могу подсетити да иако су важне, од материјалних ствари има нешто веће. Кризна времена захтевају паметна решења. Ојачајте своју веру, истражите неке нове светове, никако се не предајте бесконачном кукању и жаљењу за материјалним стварима. Реците себи: време је да се коначно нешто уради!
За наш Центар ова година је била успешна. Коначно смо успели да довршимо све радове на храму Светог цара Николаја. Етно-кућа са помоћним зградама је већ одавно у функцији, а довршава се и конак за све наше посетиоце и пријатеље. Оно што нас је још више обрадовало у овој години је почетак служења Светих литургија, прослава храмовне славе, као и посета руских козака са чудотворном иконом Пресвете Богородице Табинске.
Желим Вам да предстојеће божићне празнике проведете у породичном кругу са пуно радости и љубави, а да вас у овој новој 2012. години прати добро здравље и успех на сваком плану.
Христос се роди!

ПАНТЕЛИЈА ПЕТРОВИЋ, главни и одговорни уредник

11. јануара 2012. - Posted by | Број 25, Уводник

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: