Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Ћутање је велика врлина

Данас сам се одлучио да се вежбам и у ћутању. Велика добит биће ако у томе успех постигнем.
Трудићу се да на минимум сведем говорење. Баш шта је најпотребније говорићу. И то „испеци па реци“.
1. Чувај се од вреве људске, колико можеш… Брзо нас упрљају и ухвате. Волео би, да сам чешће ћутао и да међу људима нисам био. Али зашто говоримо ми тако радо и брбљамо међу собом, када без увреде савести ретко се ћутању вратимо? Зато говоримо тако радо, јер се у многом говору трудимо да се међусобно тешимо и срцу олакшати желимо, које је услед неких мисли уморено; и желимо врло о том говорити и мислити, што волимо и жудимо; или о том, што нам је одвратно.
2. Али на жалост, често узалуд и бескорисно. Јер то спољашње је не на малу штету унутрашњем и Божанском тешењу. Стога треба да бдимо и да се молимо, да време не прође узалуд. Ако је уљудно и потребно говорити, то говори сазидатељно. Зао обичај и пропуштање доприноси непажљивости. Не мало помаже душевноме усавршавању побожни разговори…
*
Данас се завршава друга седмица Ускршњег поста. Духовне вежбе много се занемарују услед дневних послова и брига. Ћутање је велика врлина. Но тиме руковати треба мудрости. Јер има прилика, када се то не сме чинити. Светлост света – мора много учити и упућивати, „благовремење и безвремење“. Но боље је пустити да и ту више дела да говоре, него речи.
Сузбијање чулности треба успешно вршити. Све се више човек уверава да осим Бога нема другога уточишта ни помоћи. Све је задахнуто духом непријатељства и злобе. Зато се треба само у Бога уздати и на Његову закону закону вечноме зидати. Све је друго без вредности.
Предузео сам вежбу у ћутању, које горе споменух. Од ћутања не боли глава, вели српска пословица. Ћутање чува од оговарања и клевете, тих најопаснијих грехова, који се не могу лако загладити према тежини последица. Чува и од туђих грехова: кварења других. То је бедем којим се бранимо од лукавога. У том граду миран сан и спокојан. Не бије ме стрела непријатеља, ни ватра његова. И зато се поји уз пост ова усрдна молитва сваког дана: “Положи Господи храњеније устом мојим и двер огражденија о устнах мојих“.
Ћутање злата вреди. У њему се огледа величина духа. Брбљивац је као подерана врећа. Све из ње истече. Није низашто. Човек је пун мисли. Но он треба да је свестан тога, шта ће од те множине да објави. Језик је дар Божји, одлика од животиња. Ако се све изговори што се осећа – једнаки смо животињи. Језик је у служби добра. Њиме се мора располагати умно. Он је отров – којег просипа наша несмотреност, он је ватра, која све запали у невреме.
*
Господе Оче Милостиви и сваке утехе, смилуј се на мене худога и гњилога раба, оснажи немоћ моју, утишај боле, утоли бриге. Када нас Утешитељем својим Ти утешиш – не може нас нико ојадити. Твоја је утеха савршена и ненадмашна. Она препорађа. Она ствара нове силе у нама. Она је чудотворна. Лежимо болни и утеха нас диже. На самртном одру очајавамо и утеха нас умирује. Сав свет је против нас, али је утеха твоја непобедива и ненакнадива. Ми појемо у зажареној пећи и ликујемо у лавовској јазбини. Без твоје утехе ми смо гори од згаженог црва на сред пута. Тиче које из гнезда падне на сред друма није немоћније од нас, без утехе Твоје. Ми смо самохрани, на смрт осуђени, на белом хлебу, без Тебе. Сви носимо жиг Кајинов и може нас свако убити, ако нас Ти не заштитиш. Озари нас Таворском светлошћу и преобрази нас виделом тихим. Шта да почнем, не знам без Тебе. Куда да крочим када су свуда змије и шкорпије, ако Ти ниси са мном. Ја стојим и чекам да ме гром први сатре и сможди ако се од мене окренеш. Не могу да се довијем од куда сам дошао на свет и камо ћу стићи. Све је око мене мрачно и хладно. У живот не верујем и смрт жалим, без Тебе. Како је очајно и безнадежно, глупо и бесмислено све без Тебе. Господе на висинама који силазишна низине земаљске и низине подземне и низине подморске и на највише низине душа наших, не презиреш ни низине ни неравнине, долове и дубине – походи клет душе моје и настани се онде својим божанским стихијама. Ја Те чекам жедан као у паклу. Из дубине Ти вапијем, Господе, саслушај ме!
Смилуј се на нас, Боже, по великој својој милости и по множини својега милосрђа очисти недела наша. Сасвим нас опери од греха наших и сва недела наша очисти. Јер недела своја ми познајемо и грех наш пред нама је непрестано. Теби Јединоме сагрешисмо и пред Тобом зла починисмо да покажеш правду своју и победиш када станеш судити. Гле, у неделу смо зачети и у гресима нас роди мати наша. Пошкропићеш нас исопом, очистићеш нас и већма од снега побелићемо. Слуху нашем даћеш радост и весеље и обрадоваће се поломљене кости. Окрени лице своје од греха наших…
*
Умереност у свему значи владати собом и владати светом. Не значи слабост но снагу. Значи пунији живот. Што више себи угађа човек, све више себе слаби. Прекомерна храна не јача но одузима снагу. Когод више од мере једе, расипа снагу. Сваки залогај издашнији значи губитак. Ко се «живота одрече, добија». Блажени су гладни!! Сваки залогај, значи издајства народа, понижење своје, самоубиство.
Снага у нама није наша само него народна. И зашто да будемо нижи и бесплоднији када то не морамо бити. Економија снаге је одлика хришћанина. Умереност значи купити снагу.
*
Само у породици добија жена сва своја природна, богодана права, а ван ње она постаје ствар и роба. У породици је она домаћица и мати. Ту има она своје достојанство. За оно што она приноси жртву породици добија пуну накнаду у породици. За оно што жртвује од невиности и младости ван породице нема накнаде. Остаје јој понижење. Само у породици не понижава се жена. Њено високо достојанство у друштву, њена чедност, стидљивост, деликатност и осетљивост само су у породици заштићени.

ЕПИСКОП ДР ГЕОРГИЈЕ (ЛЕТИЋ)
Изводи из дневника
Приредио: Будимир Кокотовић

17. марта 2012. - Posted by | Број 26, Духовност

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: