Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Државни саветник – Врхунски трилер у историјском окружењу

РЕЖИСЕР: ФИЛИП ЈАНКОВСКИ
ГОДИНА: 2005
ЗЕМЉА: РУСИЈА
ЖАНР: ТРИЛЕР
ГЛАВНЕ УЛОГЕ: НИКИТА МИХАЛКОВОВ, ОЛЕГ МЕЊШИКОВ, КОНСТАНТИН ХАБЈЕНСКИЈ, МАРИЈА МИРОНОВА

Планетарна популарност детективских романа и филмова захватила је и Русију. После совјетске обраде „Шерлок Шолмса“ све до „Државног саветника“ у овом жанру ниједан филм није успео да својим квалитетом освоји руску публику.
„Државни саветник“ је екранизација истоименог романа Бориса Акуњина. Његови романи о детективу Ерасту Фандорину у Русији су продати у тиражу од преко 10 милиона примерака (неколико превода на српски језик је издала новосадска „Информатика“). На основу радње књиге сам аутор је саставио сценарио за овај филм.
Радња се дешава у Русији крајем 19. века. Монотонију свакодневног живота прекида вест да је у возу од Санкт Петербурга до Москве убијен генерал губернатор Храпов. Одговорност за овај атентат преузима терористичка „бојевна група“. Државни саветник (детектив) Ераст Петрович Фандорин (глуми га Олег Мењшиков) добија задатак да открије и ухапси убице. Фандорину се убрзо прикључује и чувени детектив из Санкт Петербурга генерал кнез Пожарски (глуми га Никита Михалков). Необичним средствима овај двојац успева да преко доушника дође до планова терористичке групе коју предводи бескрупулозни убица Грин (глуми га Константин Хабјенскиј). Двојица детектива почињу да се међусобно такмиче ко ће први разоткрити убиство јер победник добија место шефа московске полиције. Испоставља се да злочин нимало није једноставан и да је у питању велика завера у коју су укључени велики улози.
Врхунске интерпретације тројице најбољих руских глумаца данашњице Никите Михалкова, Олега Мењшикова и Константина Хабјенског довеле су до веома динамичне радње. Овим се није добила копија западних трилера већ се ствара нови руски стил. Романтичне ноте између Фандорина и Есфире (глуми је Емилија Спивак) доведе до симпатичности поједних сцена.
Врхунска режија Филипа Јанковском (иначе јако доброг глумца) даје још већу драж филму. Прелепе сцене руске природе и добра сценографија одлично су представиле предреволуционарну Русију. Акционе сцене (дизање куће у ваздух, обрачуни оружјем) ће одушевити све љубитеље овог жанра.
Највећа вредност овога филма је што нам на аутентичан начин помоћу добре приче представља слику руске царевине у свом сјају, али и закулисне радње које су је уништиле.

ВЛАДИМИР ПЕТРОВИЋ

Advertisements

17. марта 2012. - Posted by | Број 26, Култура

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: