Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Великани који се памте: Ирина Сандлер

Погледајте ову жену и запамтите је заувек!
Свет није само сада овакав, он је увек био такав – награду не добија онај ко је ње најдостојнији. Недавно је у 98-ој години умрла жена по имену Ирина Сандлер.
За време Другог светског рата она је добила посао у Варшавском гету као водоинсталатер-заваривач. Међутим она је имала скривене мотиве пошто је знала планове нациста о јеврејском питању. На дну своје торбе за алат она је почела да износи децу из гетоа у задњем делу свог камионета. Имала је и џак у којем је скривала већу децу. У камионету је возила и пса кога је научила да лаје кад год би је стража пропуштала кроз капију гетоа. Војници, природно нису хтели да се задржавају са псом, који је лајући прикривао звуке које би деца могла произвести.
За време те делатности Ирина је успела да изнесе из гета и, самим тим спасе 2500 деце. Нацисти су је ипак открили и жестоко је избили пребивши јој и руке и ноге. Ирина је записала имена све деце коју је спасла и тај списак чувала у стакленој боци закопаној испод дрвета у задњем делу свог дворишта. После рата покушала је да пронађе преживеле родитеље и да окупи породице. Али већина њих је окончала живот у гасној комори.
Деца, којима је Ирина помогла била су смештена у домовима или су била усвојена. Ирина Сандлер је била номинована за Нобелову награду за мир. Није је добила. Ту награду је добио Ал Гор за слајд-шоу о глобалном отопљавању. Ту награду је добио Барак Обама за своја предизборна обећања.
Прошло је преко 65 година од завршетка Другог светског рата у Европи. Поједници говоре да је страдање невиних у Другом светском рату лаж. Они вређају успомену на 6 милиона Јевреја, 20 милиона словенских народа (Руса, Срба, Пољака…)
Сада као никада, после изјава појединаца о томе да је Холокауст једноставно мит, неопходно је урадити све да свет не би заборавио шта се догодило, јер постоје неки који би то хтели.

Обавезно посетите:
Изложба „Кад оружје утихне“

У Историјском музеју Србије на Тргу Николе Пашића у Београду отворена је јединствена изложба „Кад оружје утихне“. Основ ове изложбе чини оружје које је коришћено на нашим подручјима од Првог српског устанка до рата у бившој Југославији. На овој изложби моћи ћете да видите прелепе примерке пушака, пиштоља и пратеће опреме из Карађорђеве устаничке Србије, исто тако и ватрено оружје које се користило током даље српске историје. Присутно је и оружје великих светских држава тога доба, као и изузетно вредни поклони појединим владарима, заслужним војницима и грађанима. Изложба је за посетиоце отворена до 31. марта.

17. марта 2012. - Posted by | Број 26, Историја

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: