Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Анатема бољшевика

Током октобра 1917. године бољшевици су са великим замахом почели са отимачином црквених здања, манастира и црква. У јануару 1918. консфикована је синодална штампарија, а 13. јануара је донет указ о одузимању Александро-Невске лавре. Истога дана одред бољшевика је извршио напад на лавру, приликом којег је усмрћен протојереј Петар Скипетров, а ухапшени су митрополит петербуршки Венијамин и викарни епископ Прокопије. Као одговор на овај чин патријарх Тихон је истога дана написао посланицу са анатемом бољшевика и позивом да се народ успротиви нападима бољшевика на храмове и убиствима свештеника. Патријархова посланица је одобрена сутрадан на седници помесног сабора РПЦ, која је била посвећена одбрани цркве. Епископи и свештеници су посланицу читали у храмовима молећи за помоћ у тешким тренуцима. Одговор бољшевика је стигао следећег дана у воду закона о одвојености цркве и државе. Овим актом црква је лишена правног субјективитета и целокупне имовине која је скупљана током векова постојања. Тиме је отворен пут ка прогону руске цркве који се једино може упоредити са прогоном Јевреја од стране нациста. Какве су последице анатеме видимо данас. У наставку доносимо текст посланице патријарха Тихона:

Покајте се безумници, и прекините ваше крваве масакре. Оно што чините није само зло дело, већ сатанско, због којег ћете бити кажњени огњем адским у будућем, а проклетством вас и вашег потомства у садашњем времену.
Влашћу даном од Бога забрањујем вам приступ Светим Христовим тајнама. Анатемишевам Вас који носите хришћанска имена и који припадате православљу од рођења. Заклињам и све Вас који сте верна чеда православне цркве Христове да са таквим изродима рода људског не ступате у било какав контакт.
Власт која је обећала да ће у Русију донети истину и правду, обесветила је слободу и поредак и отпочела незапамћено насиље над часнима, над Светом црквом Православном. Да ли постоји граница до које ће мучитељи ићи? Како прекинути напада ових људи од ђавола инспирисаних?
Позивам све верујуће и верне синове цркве да стану у одбрану и заштиту немоћне и угњетене своје мајке. Ако је потребно пострадати за одбрану цркве, многољубљена браћо моја позивам вас да то урадите и кажем вам да сам и ја спреман то учинити.
А ви, браћо архијереји и пастири не оклевајте ни један час у вашим духовним делима, са пламеном ревношћу позивајте своју верну духовну децу да устану у одбрану права њихове цркве. Не терајте их, већ им покажите својим примером и добром вољом како бити прави духовни борац. Ми смо дубоко уверени и поуздани у силу Господњу, као и да ће нечастиви бити посрамљени од крста Господњег јер је речено: „Саздаћу цркву моју коју ни врата Адова неће развалити.“

СВ. НОВОМУЧЕНИК ПАТРИЈАРХ РУСКИ ТИХОН
Превео са руског: В. П.

22. јула 2012. - Posted by | Број 28, Тема броја

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: