Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Великани који се памте: Петар Столипин

Један од највећих руских реформатора чији се рад једино може упоредити са садашњим руским руководством је Петар Столипин. Рођен је 1862. године у Дрездену. Потиче из старе руске племићке породице. Са успехом завршава гимназију, а затим се уписује на Физичко-математички факултет у Санкт Петербургу. Један од професора му је био чувени научник Мендељељев.
Службу је започео у министарству пољопривреде, да би ускоро прешао у министарство унутрашњих послова. Потом је постављен за управитеља у граду Ковно где је стекао велике симпатије мештана. Године 1902. прелази на функцију губернатора Гродњенске области. Унапређује живот становника ове области тако што прави улице, отвара школе и урбанистички сређује градове. По заршетку ове службе постаје саратовски губернатор. На том месту се бескомпромисно обрачунава са револуционарима. Због доброг рада добија високо место у царској администрацији. Постаје министар унутрашњих послова. Убрзо бива постављен за председника владе задржавши претходну функцију.
Одмах покреће низ реформи од којих је најзначајнија аграрна. То је омогућило руским сељацима да по повољним условима добију земљу, а њихови приходи су увећани. Изменио је изборни закон, ограничио аутономију Финске и донео низ корисних закона. Управљао је чврстом руком и није имао милости према револуционарима. Имао је велики ораторски таленат, а својим говорима је изазивао одушевљење у руској думи. У свакодневни говор су ушле две његове реченице: „Не запомажите!“ и „Њима су нужни велики потреси, а нама велика Русија“.
Савременици су га упамтили као неустрашивог човека, који је све своје силе улагао у испуњење циљева. Био је први човек од поверења цара Николаја II са којим је гајио пријатељске односе.
Једанаест пута је покушан атентат на њега. Последњи је извршен у Кијеву 1911. године од стране Дмитрија Богровима који га је хицима из пиштоља усмртио.

ИВАН ГРБИЋ

Обавезно посетите

Кула Небојша

Недавно отворена Кула Небојша на Доњем Калемегдану сасвим сигурно представља најбоље уређен музејски простор у Србији.
Изложбена поставка је подељена у неколико делова. Подрум сведочи о страдању српског народа под Турцима а уређен је маштовито уз употребу модерних технологија. Први спрат је посвећен грчком националном хероју Риги од Фере а други Првом српском устанку. На крају поставке имате прилику да се упознате са богатом историјом Београда и његовим развојем.

више о музеју видите на:
www.kulanebojsa.rs

Мудрости

Отаџбина се чува, она се брани, она се љуби, док по гробу и грбу бршљан не нарасте. (Исидора Секулић)

22. јула 2012. - Posted by | Број 28, Интервју

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: